Prestani mi pričati bajke prije spavanja i pokaži mi gdje su najljepše plaže.“

– ulomak iz knjige RokOtok, Domagoj Jakopović Ribafish

RokOtok je nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske otoke, ali je avantura naglo prekinuta prije osamnaest mjeseci, u njegovoj dvanaestoj godini.

Njegov otac Domagoj Jakopović, kojeg ćemo dalje zvati jednostavno Riba, odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili Rokov nikad završen životni projekt.

Riba je ideju o projektu dobio pišući knjigu RokOtok. Ovo je jedinstven pothvat i njime želi, po prvi put – povezati sve nastanjene jadranske otoke, njih pedeset.

„Rok je i dalje živ kroz svako dobro djelo, ludu avanturu, igru, potragu, prolazak kroz cilj koji ostvarim – jer on me naučio kako se radovati, iskreno, bez zadrške, kako samo djeca znaju.

Sva znatiželjna, zaigrana djeca velikog srca, ponekad zbunjena, ponekad genijalno lucidna, sva su ona za mene poput mog Roka i želim im, baš kao i nekoć njemu, barem jedan dan na ljetovanju učiniti nezaboravnim i ispunjenim.“

Projekt će se odvijati kroz tri etape, a u prvoj, ovogodišnjoj spaja 17 naseljenih otoka.

6.srpnja krenuo je iz Dubrovnika na Koločep s ciljem da na Čiovo stigne 30.srpnja.

Cilj projekta je podići svijest o važnosti vremena koje roditelji, kroz sport i učenje provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost, interese i istraživački duh.

A upravo kroz igre i aktivnosti s roditeljima, planira djecu učiti o kulturnoj i prirodnoj baštini svakog otoka koji posjeti.

……………………………..

Trinaesta etapa je ona iz Hvara do Brača i odvija se u jutarnjim satima, u četvrtak 25.srpnja.

Riba kreće s punte nedaleko Jelse prema jednom od njegovih najdražih otoka:

„Brač obožavam, a za to postoji mnogo razloga- od njegove geografije, a jer –  ipak je riječ o našem najvišem otoku, do fascinantne ljepote, povijesti, običaja i  vrhunske gastronomije.

Ipak,  duša su svakog otoka ljudi, a za ovaj me otok vežu čvrsta prijateljstva iz klapskih dana.

Štoviše, da je bilo malo sreće, mogao sam na Braču raditi kao turistički vodič, no život uvijek slaže karte na svoj način, a ne kako mi to predvidimo.

Prema Braču krećem rano ujutro, s Hvara, u pratnji dragog prijatelja Tonija Pavičića Donkića, drugog Hrvata u povijesti koji je preplivao La Manche.

Ovu hvarsko-bračku dionicu posvećujem Bračkim pupoljcima. Pratim njihovu borbu, divim se njihovim roditeljima i smatram da sva djeca s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima moraju imati pravo na besplatan prijevoz trajektom na neophodne terapije i preglede“

Do Brača, točnije do najbliže punte Hvaru, kraj Milne, doplivat će oko 9.00 i ondje postaviti zastavicu Rokotok. Potom brodom stiže do bovi kod Zlatnog rata u 10.00h, odakle skače s broda i u pratnji djece, roditelja, svih koji mu se žele pridružiti pliva k Zlatnom ratu.

Kada upliva, održat će predavanje o otocima, ekologiji (s konkretnim primjerima kako očuvati Jadran) i s djecom porazgovarati o tome kako kvalitetnije provesti slobodno vrijeme i naći balans između vremena provedena pred ekranom i igranja u prirodi.

Također, sva djeca su pozvana u potragu za blagom koje će biti sakriveno na Ratu. Za djecu su osigurani i pokloni kao uspomena i knjige, te medalje.

——————————————————

Zaplivajte s Ribom, družite se s djecom i budite i vi dio RokOtoka – lijepe i plemenite priče u koju su pozvana sva djecu bez obzira na dob, tate i mame, bake i djedovi… i svi koji su još uvijek djeca u srcu i duši.

Oni koji mogu, pozvani su da se pridruže sljedećoj dionici prema Šolti, 26. srpnja.

Sve informacije o projektu i rute možete naći na webu; www.rokotok.hr i na FB stranici https://www.facebook.com/udrugaRokOtok/