Humanitarna akcija 1100 kilometara za 1100 terapija započela je jučer na Rtu Kamenjak u Istri

Kako bi omogućili terapije svojim malim suotočanima s teškoćama u razvoju, Daniel Lončar i Ranko Dragičević planinarit će dva mjeseca kroz Hrvatsku

„Radujemo se svim izazovima koji nas očekuju na našemu putu, a glavna motivacija su od prvoga trena brački mališani s teškoćama u razvoju kojima je potrebna financijska potpora za neophodne terapije. Akciju 1100 kilometara za 1100 terapija pokrenuli smo upravo kako bismo prikupili potrebna sredstva za Bračke pupoljke te senzibilizirali javnost o ovoj temi. Već neko vrijeme razmišljamo o ovom pothvatu i izuzetno nam je drago da smo ga napokon uspjeli realizirati. Nadamo se da će javnost prepoznati ovu inicijativu i pozivamo sve da uplate onoliko koliko mogu kako bi naši mali suotočani dobili zdravstvenu njegu koja im je potrebna“, izjavili su Daniel i Ranko, organizatori akcije 1100 kilometara za 1100 terapija te strastveni alpinisti koji su svoju ljubav prema prirodi i planinarenju odlučili iskoristiti u humanitarne svrhe.

„1100 kilometara za 1100 terapija“ humanitarna je akcija koja će se odvijati na poznatoj planinarskoj ruti Via Adriatica u trajanju od gotovo dva mjeseca. Duž puta planinari će prijeći 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Put od Istre do Prevlake podijeljen u 13 etapa čije duljine variraju od 58 do 110 kilometara, pri čemu svaka dionica prati jedan od izazova s kojim se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Jučrašnja, ujedno i prva etapa, duga 96 km, hoda se na dionici Rt Kamenjak – Poklon. Ovom dionicom metaforički se prikazuje proces suočavanja s dijagnozom vlastitoga djeteta. U roditeljima se na samome početku najčešće javlja žalovanje kao posljedica gubitka ideje o djetetu i roditeljstvu kakvom su se nadali. Prije nego što dođe do prihvaćanja same dijagnoze i načina života kojeg ona donosi, roditelji prolaze fazu nevjerice i poricanja, nakon čega najčešće usljeđuje period ljutnje i krivnje, a naposljetku dolazi do povlačenja koje vodi ka prihvaćanju.

Daniel i Ranko su sa svoje prve dionice krenuli u subotu u 8:00 sati te će kroz sljedećih četiri dana prijeći poljskim putevima Istočnu Istru, doći do Raškog kanala, a od tamo nastaviti do Labina i Rapca. Potom će se uputiti do vrha Standar odakle nastavljaju prema Plominu, odakle slijedi jači uspon na Učku te obilazak vrhova Sisol i Vojak. U konačnici će se spustiti u zaselak Poklon u Gorskom kotaru. Tijek akcije i sve detalje s terena možete pratiti na web stranici akcije 1100 kilometara za 1100 terapija, Facebook stranici i Instagram profilu „1100 kilometara za 1100 terapija“ te tako podržati tako ovaj plemeniti pothvat.

Kako bi dali podršku roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju, svi zainteresirani mogu sponzorirati kilometre i tako donirati novac Udruzi „Brački pupoljci“. Trošak jednog sata terapije u prosjeku iznosi 100,00 HRK, stoga se ovom akcijom planira prikupiti ukupno 110.000,00 HRK, odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju „1100 kilometara za 1100 terapija“. Neovisno o iznosu, svaka je donacija dobrodošla, stoga učinite malu stvar i veliko dobro djelo.

Humanitarci Daniel Lončar i Ranko Dragičević dobri su prijatelji koji dijele strast prema planinarenju. Ranko je profesionalni vatrogasac, planinar, triatlonac te suprug i otac dvije djevojčice koji si voli zadavati ekstremne ciljeve, pripremati se i trenirati kako bi ih i ostvario, natjecati se sa samim sobom i svojim umom. Daniel je kineziolog, planinar, ronilac, padobranac, maratonac, svjetski putnik te triatlonac. Završavanjem Ironman utrke 2016. godine, položio je najteži test fizičke žilavosti i mentalne snage, dokazavši još jednom svoju predanost pomicanju osobnih i fizičkih granica. Pred dvojicom Bračana stoji krajnji test izdrživosti na kojemu je najveća motivacija pomoć najranjivijim skupinama našega društva. Udruga „Brački pupoljci“ nastala je kao inicijativa brižnih roditelja djece s poteškoćama u razvoju. U sklopu nje, godišnje se organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču, a 2019. je uspješno izmijenila i Zakon kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućila besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu. Djeci su u ovoj Udruzi na raspolaganju logoped, defektolog, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi njihova pomoć i dalje ostala dostupna i besplatna, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada Udruge. Kako bi Brački pupoljci mogli nastaviti s neophodnim terapijama, potrebna im je i Vaša pomoć.

QR kod za uplatu donacija:

Humanitarna akcija 1100 kilometara za 1100 terapija započela na Rtu Kamenjak u Istri