Vrući krumpir zvan Zlatni rat dosad je dvojicu župana koštao pozicije! Jučerašnjom odlukom Županija je taj vrući krumpir pametno prebacila iz svojih ruku u ruke Općine Bol.

Što ovo realno znači za Bol? Nove probleme ili veliki korak naprijed?

Idemo prvo od činjenice da se jučer dogodio veliki presedan, ne samo iz razloga što su ovlasti za raspisivanje koncesije /natječaja prebačeni na Općinu Bol, već i radi toga jer se radi o zaštićenom području! S ovog aspekta radi se o pozitivnom presedanu koji donekle ide u smjeru decentralizacije koja najviše pridonosi demokraciji i ekonomskom prosperitetu. Riječ je o koraku naprijed za samu Županiju, ali i Hrvatsku, koji ujedno nosi i veliku odgovornost za samu Općinu ali i za nas kao stanovnike koji smo se zajedno izborili za to pravo. Na svima nama leži velika odgovornost da preko ovog presedana pokažemo i dokažemo da decentralizacija funkcionira, te da lokalne zajednice mogu i žele same kvalitetno upravljati svojim resursima.

U čemu je onda problem?

1. Ponajprije, Bol kao Općina može se naći pod istim optužbama kao i Županija te tako upropastiti ovu jedinstvenu priliku, ali i izgubiti koncesiju

– “Interesne skupine” kod ovakvih natječaja su veoma jake. S obzirom na dosadašnje iskustvo, ali i na zaoštrene odnose na liniji Općina – Županija – Ministarstvo, za očekivati je da će ovakav natječaj biti pomno nadziran od strane svih zainteresiranih, ali i medijski pokriven. Svaka nepravilnost ili sumnja može dovesti do gubitka prava za raspisivanje koncesije.

2. Poništenje koncesije radi proceduralnih grešaka te ostalih nepravilnosti.

– Zakoni se provode i interpretiraju od slučaja do slučaja, a najčešće su vrlo loši i nedorečeni.
Odredbe i pravilnici su ostali isti te se može očekivati natječaj koji nosi iste probleme (vrlo loše bodovanje).

3. Vraćanje prava na raspisivanje natječaja za koncesiju na samu Županiju radi kršenja zakona itd.

– S obzirom na trenutnu situaciju na Zlatnom ratu, na više mjesta je prekršen zakon, od pontona do objekata koji prelaze dopuštene granice, itd. Da se ne dogodi opcija 3., trebat će dovesti sve sadržaje pod legalni okvir ili ih ukloniti, što sigurno neće biti lako s obzirom na sve interese. S obzirom na atmosferu u Županiji i Ministarstvu, s ovim stvarima Bol ne može očekivati pomoć ni od kog.

4. Raspodjela sredstava od koncesije ostaje ista: 1/3 ide državi, 1/3 ide županiji, 1/3 ide općini!

– S ovim ispada da je Bol primio sve probleme vezane za koncesijski natječaj, a ostao s istim udjelom u sredstvima od koncesijske naknade! Jedna od glavnih točaka na kojoj trenutno inzistiramo u radnoj skupini Zakona o pomorskom dobru, upravo je promjena ovakvog načina raspodjele naknada u slučaju koncesija za plaže!

5. Novi Zakon o Pomorskom dobru i morskim lukama mogao bi vratiti cijeli proces nazad na nulu!

– Novi Zakon o Pomorskom dobru i morskim lukama u ovoj fazi nacrta donosi dosta promjena, a s obzirom na sam tempo izrade i rokove, zakon će najvjerojatnije na izglasavanje na proljeće, ljeto ili jesen. U ovom je slučaju moguće da se cijeli proces vrati na početak jer ne bi bilo zakonske osnove za raspisivanje takve koncesije. U slučaju da natječaj može biti realiziran tek poslije ljeta 2018., nakon izglasavanja zakona, provedba natječaja bi bila nemoguća.

U ovih “dugih” 7 mjeseci rada s Pokretom Otoka, sudjelovanja u radnoj skupini za novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, te sudjelovanja naših članova u radu županije, moram priznati da sam ostao šokiran funkcioniranjem “sustava” na svim razinama; od općina, županija pa do samog vrha. Čovjek vrlo brzo shvati da sustavom upravljaju većinom ljudi bez ikakvog praktičnog znanja koji nikad nisu radili u realnom sektoru, da se uglavnom svi druže među sobom te ne percipiraju stvarnost na isti način kao i mi smrtnici, odnosno da žive u nekoj paralelnoj Hrvatskoj!

Zakoni su loši, sustav nadzora je selektivan ili ne funkcionira, sukob interesa i “sredi kumu, prijatelju” je postao normalan način razmišljanja i funkcioniranja.

Sve ovo čini zadatak koji je pred Općinom vrlo zahtjevnim, u stručnom, moralnom te svakom drugom smislu.

Unatoč svim problemima, pred Općinom Bol (a to uključuje i sve njene stanovnike) je jedinstvena prilika da se unatoč svemu pokaže i dokaže da lokalne zajednice mogu transparentno, učinkovito, u interesu svih svojih mještana te odgovorno upravljati svojim resursima! Ovakav primjer bi zasigurno ohrabrio ostale lokalne zajednice te im dao potrebnu argumentaciju za iste zahtjeve, a možda i jednog dana za prijeko potrebne zakonske promjene.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr