Prošlo je nepunih osam mjeseci otkako je Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije odlučila dati najpoznatiju hrvatsku plažu Zlatni rat u petnaestogodišnju koncesiju fantomskoj tvrtki Sport B d.o.o. iz Zagreba, bez zaposlenih i bez prihoda. Ova skandalozna odluka, koja je navodno donesena na temelju financijski najbolje ponude, digla je na noge ne samo Boljane nego i cjelokupnu hrvatsku javnost. Mještani su se preko noći samoorganizirali i pokrenuli prosvjedne akcije. Udružili su se bolska vlast i oporba, a protiv ovakve sramotne odluke pobunio se i lokalni HDZ te prozvao župana iz vlastite stranke zatraživši pomoć od premijera Republike Hrvatske, što je doista rijedak slučaj u hrvatskoj političkoj praksi.

Tražila se izmjena Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s ciljem da se upravljanje pomorskim dobrom prepusti lokalnim samoupravama, odnosno općinama i gradovima. Bolskoj inicijativi pridružili su se i mnoge druge općine i gradovi poput Supetra, Hvara, Tisnog, Novalje… kao i nevladine udruge poput Pokreta otoka. Sve ovo rezultiralo je promjenom župana i poništenjem županijske odluke o dodjeli koncesije od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je ocijenilo da je odluka donesena protuzakonito.

Pitanje koncesioniranja Zlatnog rata samo mjesec dana prije lokalnih izbora postalo je vrući politički krumpir u rukama vladajućih. Na našu sreću sve se ovo odigralo u predizborno vrijeme pa je na kraju morao reagirati i sam premijer, a ostat će nepoznanica kako bi se sve završilo da nam ‘timing’ nije bio dobar i da u pitanju nije bio baš Zlatni rat. Svjedoci smo što se dogodilo sa plažom Zrće – Županijska skupština koja zasjeda u Gospiću odlučila je tko će biti koncesionar na plaži na Pagu, potpuno ignoriravši stavove grada Novalje. Nelogično i besmisleno.

Jučer potpuni preokret. Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije odlučila je prihvatiti zahtjev Općine Bol da joj se, sukladno zakonskoj mogućnosti, povjeri ovlaštenje za davanje koncesije na pomorskom dobru na plaži Zlatni rat. Odluka je donesena gotovo jednoglasno sa 43 glasa ‘ZA’ i samo 3 glasa ‘PROTIV’.

Ovakva odluka Županijske skupštine predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi upravljanja pomorskim dobrom te će sigurno imati dugoročne posljedice u budućnosti. Na ovu odluku Splitsko-dalmatinske županije da se upravljanje pomorskim dobrom povjeri općini Bol sada će se moći pozivati sve priobalne jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebao dati veće ovlasti u upravljanju pomorskim dobrom općinama i gradovima u odnosu na županije. S obzirom da smo uz Grčku najcentraliziranija država u Europskoj uniji ovo je ogroman korak za Bol, a nadam se da će biti još veći korak za sve gradove i općine od Savudrije do Prevlake.

Očito su zapuhali neki novi vjetrovi, a za buru koja je pokrenula ove promjene najzaslužniji su upravo mještani Bola i njihovo uvjerenje da se bore za ispravnu stvar – da sami upravljaju svojim resursima. Ništa više i ništa manje od toga.

 

Foto: Roni Marinković

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr