Do južnoindijskog grada Allapuzhe putovali smo 26 sati. Zagreb, Moskva, Delhi, Hyderabad, posljednja točka bio je aerodrom u Kochiju, pa još dva sata taksijem…Dok je Zagreb tonuo u duboku jesen i spremao se za slavni Advent, a Moskva iskusila prvi snijeg,  indijska pokrajina Kerala nas je prigrlila sa 30 stupnjeva, sunčana, vruća i vlažna. Kerala je pokrajina na jugozapadnoj strani indijskog potkontinenta, predstavlja izuzetno turistički dio Indije, s prekrasnim pješčanim plažama, velikim površinama rižinih polja, te gotovo tropskom klimom. Među najrazvijenijim je krajevima Indije, sa stopostotnom pismenošću stanovništva, što domaćini s ponosom ističu. U srpnju je Keralu bio pokosio monsun i odnio više od sto ljudskih života. U studenom su vlasti najavile isplatu pomoći ljudima koji su u monsunu izgubili domove.

Tjedan dana provela sam doslovno na plaži pokraj keralskog grada Allapuzhe (Englezi su Allapuzhu zvali Alleppey, tako da na kartama još uvijek možemo naći i jedno i drugo ime). Kako ono “svoje” odakle dolaziš uvijek tražiš u svemu, u moru bonacu, u vjetru jugo i buru, u stablima borove i čemprese, u boji valova modrinu i tirkiz, na plaži oblutke, tako sam i ja sve stalno uspoređivala s onim “doma”. A sve je bilo drugačije. Pod prozorom raslo je stablo banana i kokosovih palmi. Ocean je stalno udarao valovima u pravilnom ritmu. Domaćine je trebalo pitati smije li se na kupanje, koliko je jaka struja i koliko su visoki valovi.

More je bilo banja od 29 stupnjeva kroz koju te masira sitni pijesak. Plivanje daleko od obale opasno je zbog jake struje i velikih snažnih valova, pa smo uživali u bacanju u velike tople valove u plićaku. U jutarnjim šetnjama plažom sretala sam ribare na plaži kako prebiru mrižice. Najtopliji dio dana provodila sam u sjenici čitajući i pijući čaj masalu. Visoka vlaga i dnevne vrućine zahtijevaju siestu i povlačenje. Najbolje je vrijeme za kupanje kad padne žega, između 15 i 16 sati, a jutra i večeri ugodni su za šetnje i sjedenja pod palmama. Zanimljivo mi je bilo što se brodovi nakon ribolova izvlače na obalu, na plažu. Plaža na kojoj smo bili nije luka, pa tako nema mjesta za sidrenje. Ujutro se probudiš i na plaži osvanu brodovi kojih nije bilo prethodne noći. Kako je Kerala izrazito katolički kraj, što je posljedica portugalske kolonizacije u 15. stoljeću, u okolici Allapuzhe nekoliko je velikih katoličkih crkvi, mnoge škole i bolnice nose kršćanska imena (St.Thomas, St.Michael…), čak se i brodovi zovu “Jesus”, “Joseph”, “St. Mary”…

Kerala je domovina poznate indijske holističke znanosti o liječenju i zdravlju – ayurvede, koja se posljednjih desetljeća ubrzano širi i na zapad. U Indiji, a u Kerali nadasve, ayurvedski tretmani, dijagnostika, prehrana i lijekovi dostupni su na svakom koraku po izuzetno povoljnim cijenama za naš džep. Jednostavne savjete o biljkama i odnosu prema tijelu dobila sam od gospođe Elizabeth kojoj sam išla na masaže toplim sezamovim uljem. Ti susreti za mene su bili više od obične masaže. Pričala mi je o težini života i borbi za egzistenciju, školovanju djece, bolesti, odlasku na rad u Saudijsku Arabiju, početku poduzetničkog posla, riziku ulaska u brak, čežnji za slobodom, vremenu koje žena jednom u životu mora uzeti samo za sebe…Elizabeth, zvana “Eli Ma”, katolkinja je. Oko vrata nosi medaljon sa slikom Majke Božje. Jedne smo nedjelje u blizini naše plaže prisustvovali misi na otvorenom uz kapelicu pred kojoj su žene molile i pjevale. Pred kapelicom žene su sjedile na isti način kao što hinduske žene sjede u podnožju svojih hramova.

U zaleđu grada Allapuzha su zaostali kanali i  riječni rukavci, poznati po imenu “Backwaters” koje nazivaju i “Venecija istoka”. Plovidba kroz “Backwaters” velika je turistička atrakcija u Kerali i može trajati satima. Ploveći polako brodom kroz riječne rukavce, oči se odmaraju u zelenoj oazi, pod kokosovim palmama. Kerala doslovni i znači “zemlja kokosovih palmi”. Iza stabala vidljiva su rižina polja natopljena riječnom vodom. Riža uzgojena u Kerali poznata je po svojoj kvaliteti i velikim, okruglim zrnima. Uz “Backwaters” mogu se vidjeti ljudi koji žive uz kanale, žene koje peru robu uz rijeku, muškarci kako se kupaju i briju ispred kuća…Mnoge nastambe imaju izvješene crvene zastave s komunističkim obilježjima, srpom i čekićem…Dok smo pokušavali dokučiti gdje je hinduistički hram iz kojeg kroz zvučnike dopiru mantre i molitve, ukazao se na jednoj kući grafit s likom kubanskog anarhističkog revolucionara Che Guevare. Kerala je zemlja različitih političkih i vjerskih utjecaja koji se miješaju na svim razinama, kao i zemlja čudesne prirode, oceana, rijeka, zelenila i obilja. Bilo bi se dobro vratiti, još jednom se baciti u topli ocean kad Zagreb zatrpaju snjegovi, leći na plažu, dočekati Božić na kupanju, možda simbolično, pokraj broda koji se zove “Jesus”.  

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr