Poštovanje,

dakle, novi bolski portal polako saživljava i nalazi svoje mjesto u našem medijskom prostoru. To je pohvalno i treba pozitivno gledati na trud svih onih koji bi htjeli da riječju i slikom, i na ovakav način oplemene i unesu više radosti u naše življenje.  Danas je medijski prostor širok, praktički neograničen i svatko tko želi može dati svoj doprinos na način kako i koliko želi.

Opće je poznato da Bol zimi živi svoj dobro poznati zimski san. Malo se toga događa i svaki napredak u tome smislu treba cijeniti. U zadnjih par godina vidljivo je da se stvari kreću na bolje što naročito treba zahvaliti zalaganju i entuzijazmu mnogih iz, uglavnom, mlađe bolske generacije. Otvaranje ovog portala je zadnji u nizu ovih novijih događanja i nadajmo se da će dugo trajati i informativno obogaćivati naš medijski prostor.

Bila mi je želja (koju je uredništvo na moju radost i prihvatilo) da povremeno objavim poneki tekst sa svojih putovanja i doživljaja sa brodova i plovidbe morima svijeta. Ponekad to zna biti jako lijepo i zanimljivo, ali u pomorstvu  ima i trenutaka koji se ne mogu tako nazvati.

Želja mi je i da se ne zaborave mnoge osobe i događaji iz naše prošlosti, bolski govorni dijalekt i tradicija.

Turizam je djelatnost sa licem i naličjem. Donio nam je mnogo lijepih stvari, ali i onih koje nikako nisu dobre. Možemo li upozoravati na takve stvari, kritizirati…? Naravno, to često izgleda kao uzaludan trud. Vremena su takva kakva jesu, globalizacijska, materijalistička, hedonistička… i teško se nadati da ćemo u tome uspjeti. Ipak, jedino što nam preostaje je da treba pokušati spasiti što se spasiti da. Ako ne pokušamo nikad nećemo moći reći da smo makar – pokušali.

Lokalna vlast uvijek i svugdje ima tendenciju da se odvoji od svoje „biračke baze“. Svi u politiku i u vlast uđu ponizno, stidljivo, samozatajno i s puno lijepih riječi. Bude tu puno lijepih obećanja i dobrih ideja koje, nažalost, vrlo brzo kopne, a „vlast“ ubrzo postane sama sebi dovoljna.

Ekološka komponenta je izuzetno važna kako za naše kvalitetno življenje tako i za turizam koji nam život znači.

Dakle, ima mnogo tema i događaja o kojima se može pisati. Neiscrpno je to vrelo. Svaka riječ, slika, ideja, ili dobronamjerna kritika vlasti trebala bi biti dobrodošla i može biti od koristi za opći boljitak. Svaki tekst o ljudima koji su bili dio ovog našeg podneblja sačuvao bi sjećanje na njihov život i na njihova djela. Svaka napisana kartica o tradicionalnim događajima iz naše povjesti mogla bi biti dragocjen prilog u očuvanju naše tradicije i našeg tradicionalnog načina življenja.

U ovoj ću kolumni, koliko mi to posao i obaveze budu dopuštali, nastojati tekstom i slikom dati svoj doprinos na način kako to budem najbolje znao i umio.

Neki tekstovi će biti pisani u dijalektu bolskog govora i narječja pa se unaprijed izvinjavam onima kojima će, tako pisane tekstove, biti teško čitati.

Siniša Soljačić

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr