Po svoj prilici ovo bi mogla biti ključna riječ cijele turističke filozofije. Puno se o ovome govori i puno se piše, toliko puno da to već poprima jednu paničnu dimenziju. Koje god se tiskovine otvore, ako je u njima neki tekst o turizmu, spominje se taj – održivi razvoj.

A što bi taj održivi razvoj trebao biti?

To je ustvari ono čega se svi općinski dužnosnici i sva poglavarstva boje i od čega bježe kao vrag od tamjana.

Načelno, na riječima, svi su za taj “održivi razvoj” i puni su hvale i lijepih riječi za njega, ma što to uopće bilo i ma što to uopće značilo.

Ali, primjena tog održivog razvoja u praksi malo teže ide.

Dapače, u sredinama koje imaju izgledniju perspektivu za investicije i ulaganja u turizam, taj razvoj redovito ide u potpuno suprotnom pravcu.

Nisam siguran da bi puno načelnika i viših općinskih dužnosnika uopće znalo objasniti što taj pojam znači. Ako bi i počeli objašnjavati, mislim da bi se vrlo brzo zapetljali u objašnjavanju, jer sada, kada je sve skupa otišlo u pravcu u kojem je otišlo (a čega su bili, ili pak jesu, važni dionici), to i nije tako lako objasniti.

Jednostavno objašnjenje tog termina “održivi razvoj” bilo bi:

To je razvoj nekog područja, nekog mjesta, ili grada, koji pruža izbalansirani ekonomski i svekoliki drugi razvoj tog područja i koji dugoročno osigurava dobro, zdravo i ugodno življenje ljudi na tome području. Osnovna zadaća planiranja i provođenja održivog razvoja je da takav razvoj ni u kome slučaju ne ugrožava prosperitet i sigurni opstanak domicilnog stanovništva.

Mogla bi se tu dodati još pokoja rečenica, ali recimo da bi ovo bilo najkraće  objašnjenje.

U ovoj definiciji dvije ključne, ali moglo bi se reči i – problematične, riječi bile bi –  domicilno stanovništvo.

Globalizacija, migracije i kretanje kapitala su nezaustavljivi procesi. Ipak, ti se procesi mogu uspiješno kanalizirati i svesti u neke prihvatljive okvire raznoraznim općinskim zakonima, urbanističkim planovima, raznoraznim općinskim odlukama i sl.

Na kraju krajeva, općinska vlast i postoji iz tog razloga i zato je izabrana od strane građana na izborima.

Na primjer, održivi razvoj na španjolskim Balearima više ne postoji, nema ga, nestao je. Baleari su po tome pitanju najpoznatiji, ali nisu jedini. Ima toga i u mnogim drugim područjima Španjolske, Francuske, Italije, Grčke, Crne Gore, Malte, Turske…

Mi živimo u turističkom mjestu, okrenuti smo turizmu i to je naša glavna privredna grana. Od njega se živi i turizam je naš kruh.

Postoji jedna definicija turističkog razvoja koja kaže da je razvoj turizma dobar i prihvatljiv sve do one granice kada taj isti “turistički razvoj” počne negativno djelovati na domicilno stanovništvo. Navodno, tada bi trebalo prestati sa daljnjim razvojem u smislu izgradnje i širenja turističkih kapaciteta, a razvojno bi se trebali koncentrirati samo na usavršavanje i podizanje kvalitete usluga u “postojećim gabaritima”.

Vjerojatno bi u ovoj gornjoj definiciji trebalo smjestiti taj “održivi razvoj” o kojem se dosta piše i na koji upozoravaju mnogi ekonomski i, što je bitno u našem slučaju – turistički stručnjaci.

 • Gdje je Bol i gdje smo mi u cijeloj ovoj priči?
 • Gdje je i što je Bol danas? Koja je pozicija i uloga domicilnog stanovništva u njemu i kakvi su izgledi za budućnost nastavi li se u ovom pravcu i ovim “tempom”?
 • Jesmo li prešli tu granicu održivog razvoja?
 • Koliko je nama donio turizam i je li turizam u Bolu počeo „nagrizati i izjedati“ sam sebe?
 • Što mi u Bolu možemo očekivati od turizma u budućnosti?
 • Koliko je ovo trenutno stanje potencijalno opasno za Bol i njegovo domicilno stanovništvo?
 • Gdje nas vodi planirani daljnji “razvoj” koji se elaborira kroz Strategije razvoja i kroz urbanističke planove?
 • Koliko orijentacija isključivo na turizam može biti pogubna u slučaju nekakvog iznenadnog kraha turizma koji se može dogoditi iz mnogih razloga. Takvi problemi su se događali u mnogim državama: Jugoslavija, Turska, Egipat, Tunis, Španjolska, Grčka…, a posljedice su u tim državama bile katastrofalne.
 • Vidi li naše općinsko čelništvo rizike u razvoju Bola kakvog planiramo i kojem stremimo, i da li su svjesni vrlo skore  “balearizacije” Bola?
 • Što su napravili ili planiraju napraviti da do toga ne dođe?
 • Osjećaju li povijesnu odgovornost koju su preuzeli na sebe prihvativši se dužnosti u općinskom poglavarstvu i u vijeću?
 • Da li smo upali u turistički mlin iz kojeg nema izlaza?
 • Sve ekonomske grane imaju svoje dobre i loše strane, dobra i loša razdoblja i sve se kreću sinusoidno, nikad pravocrtno. Turizam je također ekonomska grana, nama posebno bitna. Gdje je sada naša pozicija i u kojoj smo mi sada fazi te sinusoide? Što napraviti kada dođe vrijeme lošijeg razdoblja, a koje će jednom neminovno doći? Imamo li alternativu?

Razmišlja li se o tome, radimo li što na tome?

Ta i mnoga druga pitanja bila bi jako lijepe teme za jednu javnu diskusiju, tribinu ili širu raspravu, ali ne sa političarima, nego sa pravim ekonomskim i turističkim znalcima i stručnjacima, sa sociolozima, urbanistima, s predstavnicima crkve itd.

Zadnje Studije o razvoju Bola i turizma u Bolu ne bave se ovim pitanjima. One su napisane da bi zadovoljile formu i tuđe želje. Održivi razvoj se u njima ne prepoznaje.

U suštini, one i nisu napisane s tom namjerom.

One su naručene na isti način kao kada idemo u restoran na ručak ili večeru. Konobar nas pita što bismo željeli. Mi onda izrazimo svoje gurmanske želje, a on to uredno pribilježi u svoj notes.

I onda, nakon nekog vremena, dobijemo jelo, dobijemo ono što smo naručili.

Pojedemo. I platimo.

Trenutno nam u Bolu, gledajući sa prihodovne strane ide jako dobro, a kada je dobro, o lošemu se ne razmišlja.

Možemo li učiniti korak naprijed i početi misliti na budućnost poštujući smjernice “održivog razvoja, ili ćemo se jednostavno prepustiti turističkoj bujici da nas nosi i da nas odnese u pravcu –  Baleara.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr