U okviru Bolskog lita ove je godine 1. i 2. rujna po prvi put održan festival Odvalimo se poezijom, u probnom, eksperimentalnom izdanju.

Festival je spojio bolske, bračke i splitske pjesnike, dajući uvid u različite poetike i teme kojima se poezija bavi.

Prve večeri u programu “Brački pjesnici” čuli su se brački pjesnički glasovi. U Teatrinu “Dva ferala”, bolskom kazalištu na otvorenom, poeziju su čitali Mercedes Ceda Marinković i Marija Cvitanić iz Bola, Tonči Ostojić Janković iz Povalja, Antonija Poklepović iz Milne i Silvija Buvinić iz Pražnica. Uz čitanje poezije, razgovaralo se o bračkim idiomima koji se razlikuju od mjesta do mjesta, o tome koliko se autentična čakavica danas uopće govori i je li ju moguće održati. Večer bračkih pjesnika krasili su toplina i humor, a u razgovoru je sudjelovala i pažljiva i angažirana publika.

 

U jutarnjem programu idućeg dana u kući Radić, budućem bolskom zavičajnom muzeju, održana je “Poetska kava”.

Uz kolače i kavu, okupljeni su čitali svoje omiljene pjesnike, primjerice, gospođa Biserka Romac koja je pjesnike ugostila u svojoj kući čitala je Jesenjina na ruskom, Matu Balotu i Vladimira Kovačića, okupljeni gosti čitali su poeziju bolske slikarice i pjesnikinje Tonke Petrić, kao i suvremenu hrvatsku poeziju autora Drage Glamuzine, Tatjane Gromače, Željke Horvat Čeč i drugih autora.

Završne večeri u  programu “Splitski krug” gostovali su Nada Topić, Katja Grcić i Hrvoje Marko Peruzović iz Splita, predstavivši svoje autentične pjesničke glasove kroz čitanje svoje poezije. Razgovaralo se o prvim knjigama, novim rukopisima i izborima u čitanju. Katja Grcić čitala je pjesme iz neobjavljenog rukopisa Ljeto kao i iz objavljene knjige Nosive konstrukcije, Nada Topić govorila je o svojem književnom i znanstvenom radu, kao i o svojoj knjizi knjižara  Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja, te je čitala iz svojih pjesničkih zbirki Svetac u trajektnoj luci i Meteorologija tijela, kao i iz prozno-poetske knjige Male stvari, a Hrvoje Marko Peruzović čitao je iz svoje tek objavljene knjige Nekoga moramo voljeti, koja je tiskana nakon što je 2016. godine dobio nagradu Post Scriptum, za književnost na društvenim mrežama. Voditeljice i moderatorice za sva tri programa bile su Ivana Bošković Ivičić i Sanja Baković.

Prvi eksperimentalni festival Odvalimo se poezijom bio je dio bogatog programa Bolskog lita, manifestacije kulture i zabave i organiziran je uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. Odvalimo se poezijom širi je projekt čiji je cilj povećati vidljivost poezije u javnom prostoru, te je u Bolu projekt prvi put dobio festivalsku formu, s namjerom da se događaj nastavi i idućih godina.