Iza međunarodnog graffiti festivala „Graffiti na Gradele“ stoji ljubav i poriv za crtanjem graffita, koje se godinama razvijao kroz brojna prijateljstva s drugim mladim umjetnicima. Osnivač i organizator festivala je mladi Boljanin Marko Boko, koji je i sam nekada crtao graffite, no profesionalni razvoj odveo ga je u drugom smjeru te više ne crta, već svoju strast prema graffitima kanalizira kroz organizaciju festivala. Marko je u međuvremenu završio fakultet političkih znanosti i trenutno je član Upravnog odbora Savjeza za mlade Vijeća Europe i radi u području političkih komunikacija, a Bolu se vraća kroz organizaciju festivala i cjelogodišnji suradnički odnos s općinskim Centrom za kulturu. U organizaciji festivala aktivno i nesebično sudjeluje i volonterski tim mladih ljudi iz Splita, Zagreba i ostatka Hrvatske, koji tijekom cijele godine nesebično rade kako bi Bol na nekoliko dana dobio ovakav tip sadržaja i programa.

Sve je kulminiralo 2012. kada se dogodio poziv ravnateljici Centra za kulturu Bol s prijedlogom da u sklopu Bolskog lita bude oslikan jedan zid, kako bi se graffite predstavilo kao nešto što nužno ne mora biti povezano sa šaranjem fasada i uništavanjem. Inicijativa je prihvaćena i dogodio se prvi bolski graffiti jam pod nazivom “Graffiti na Gradele”. Tada se ovaj događaj još nije nazivao festivalom jer trajao je pola dana, no okupila se ekipa, organizirale su se gradele, nabavili sprejevi i glazba i krenulo je.

GNG ekipa je shvatila da radi nešto malo drugačije i to im se svidjelo, pa je događaj iduće godine već trajao tri dana, a publika je počela dolaziti iz drugih dijelova Hrvatske, pa čak i regije.

Ono što je krenulo kao slučajan događaj za ugodno popuniti dan pretvorilo se u cjelogodišnji rad nekoliko mladih volontera iz cijele Hrvatske, koji se u potpunosti daju kako bi ta posebna tri ljetna dana bila svima što zanimljivija i ugodnija i kako bi kući ponijeli lijepa sjećanja iz Bola. Pišu se projekti, traže se sponzori, komunicira se na puno razina kako bi se uspjelo u naumu da se u Bol dovedu najbolji od najboljih iz svijeta graffita, street arta i regionalne hip hop glazbe.

Tijekom svih ovih godina s posebnom pozornošću radi se na tome da priču okružuje pozitivna energija i ispravne vrijednosti zbog kojih će se umjetnici i publika osjećati ugodno i zabavno.
Festival se nastoji izgraditi kao platforma kroz koju stvaraju mladii graffiteri, ulični umjetnici, dizajneri, ilustratori i svi oni koji svojim radom doprinose svojoj okolini, a posebno je zadovoljstvo kada nakon upoznavanja i rada na GNG aktivnostima umjetnici nastave raditi zajedno, povezuju se s publikom i postaju prijatelji.

GNG festival koji ne postavlja ograde, kako fizičke, tako ni mentalne, pa svi imaju priliku sudjelovati i ugodno se družiti u prekrasnom bolskom ambijentu.
Izvođače, publiku i organizacijski tim ni po čemu ne razdvaja, jer želja je da se svi povežu, druže i nakon festivala nastave stvarati zajedno.

Broj prijatelja i publike raste iz godine u godinu, a organizatori se trude svake godine jačati i program, što je postalo prepoznato na nacionalnoj, ali i globalnoj razini.
2016. godine GNG je proglašen najboljim boutique festivalom u Hrvatskoj, a 2017. uvršteni je u TOP 10 najboljih street art festivala na svijetu, prema velikom putničkom portalu Momondo.

Riječ je o trenutno najvećem regionalnom graffiti i street art festivalu, koji okuplja brojna poznata svjetska imena iz svijeta ulične umjetnosti, no i poznate regionalne glazbenike.
Radi se o jedinstvenom obliku festivala u našoj regiji, s obzirom da je riječ o jedinom višednevnom festivalu koji kao glavnu aktivnost ima iscrtavanje graffita i murala, uz popratni bogati glazbeni i DJ program, break dance natjecanje, edukativne radionice za djecu i mlade, izložbe, skate sesije, beach and chill zonu i sl.
Ipak, važno je naglasiti kako je inicijativa volonterska, nitko ne prima honorar i svi se trude neprofitno djelovati u izgradnji inicijative.

Festival djeluje i izvan Bola te se tijekom cijele godine organiziraju događaji u Zagrebu, Slavoniji, Dalmaciji i ostatku Hrvatske.
GNG kao kolektiv nastoji postati platforma preko koje djeluje niz najboljih street art umjetnika i umjetnica, kako bi doprinijeti njihovoj dodatnojafirmaciji na sceni i razvoju općenito.

Ono što organizatorima važno je činjenica da je mali bolski brend sada već prepoznat na svjetskoj razini, a sve je krenulo kao posljepodnevna ljetna zabava nekoliko mladih graffitra u turističkom mjestu na južnoj strani Brača. Brač i Bol poznati su po Zlatnom ratu i svojim plažama, a sada se uz njih veže još jedan brend, netipičan za otok i Dalmaciju, koji pak pršti pozitivnom energijom, stvaralaštvom i dobrom zabavom.

Grafiti na gradele 2018