Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ Bol je samostalna ustanova u kulturi. Potpuno je informatizirana, sva građa je strojno obrađena i moguće je samostalno pretraživati. Osim stalnih korisnika ima i veliki broj povremenih, tj. bolskih gostiju kojima, osim knjižničnih, pruža i internetske usluge te obavijesti o svim kulturnim programima na otoku.

Knjižnica je nositelj kulturnog razvoja, organizator ili suorganizator mnogih kulturnih projekata i događanja u Bolu kao i producent više dokumentarnih filmova.

Njezin bogati fundus od 21 000 svezaka sadržava djela iz raznih područja znanosti i beletristike na osam jezika.

U maloj knjižnici, ostakljenoj žutoj kutiji na zidu ispred knjižnice, je BookCrossing, slobodna razmjena knjiga pod motom „pustimo knjige slobodno u svijet“.

Knjižnica radi svaki dan osim nedjeljom i blagdanom. Od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati, ali ne i od 10:15 do 11:00 sati kad nije vrijeme stanke već obavljanja knjižničnih poslova izvan knjižnice. Subotom od 9 do 12 sati.

Radno vrijeme u sezoni je posebno oblikovano za ljetne korisnike: od 9 do 13 sati  i od 20 do 22 sata.

Sve što vas zanima o knjižnici, njezinom radu, povijesti, fundusu, zbirkama, događanjima i projektima kao i on line katalog knjiga možete naći na adresi: http://hrvatska-citaonica-bol.hr