Manifestacija LOVELY DAYS koju smo ove godine preimenovali u FILMS LIKE NO OTHERS (NEKI DRUGI FILM) nastala je prije šest godina na inicijativu hrvatske video umjetnice bolskih korijena Renate Poljak i održavala se bez prekida zadnjih šest godina na različitim lokacijama Bola, u vrijeme ljetne sezone. Manifestacija je nastala uz podršku Centra za kulturu Bol i Općine Bol te se odvija svake godine u sklopu kulturne manifestacije Bolsko lito.

I ove godine, manifestacija se održala u otvorenom ljetnom kinu Bol koje je, zahvaljujući ekipi Mediteran film festivala, obnovljeno, te predstavlja nezaboravan okvir i doživljaj gledanja filma pod zvijezdama te je i ove godine ponovo oduševio sve naše goste. Također pošto nam je cilj privući široku publiku, uz izbor kvalitetnog programa, ova lokacija nam pomaže da u tome bolje i uspijemo a zbog toga smo i promijenili naslov festivala kako bi bili specifičniji i točniji nakon što se domaća publika zadnjih šest godina već navikla da dolazi na festival. Sada želimo privući i više turista (ili slučajnih prolaznika) koji traže ogovarajuću i drugačiju turističko – kulturnu ponudu i proširiti publiku što smo ove godine djelomićno i uspjeli.

U ovogodišnjem izdanju hit film festivala je bio film koji je otvorio festival i koji je 2014. u Oberhausenu osvojio glavnu nagradu žirija Gangster Teboho Edkinsa u prezentaciji Kathrine Bucher iz muzeja Kunsthaus u Grazu. Također filmovi o kojima se dugo raspravljalo bili su filmovi (četiri filma) Jasmine Cibic visoko producirani i estetizarani filmovi koji u svom fokusu imaju odnos između političke moći i arhitekture. Njih je predstavila kustosica Rona Kopeczky iz ABC galerije u Budimpešti. Gunlsen Bal i Walter Seidl osmisli su program pod nazivom Iz mjesta tame ( From a Place of Darkness) koji propituju temu smrti i straha u višeznačnom kontekstu. Branko Franceschi došao je u Bol predstaviti opsežan video program koji je dio višeslojne velike grupne izložbe održane u Galeriji Umjetnina u Splitu a bavi se odnosom arhitekture i umjetnosti te je pobudio velike rasprave pogotovo oko filma Andrea Fraser snimljenog u Bilbau koji propituje vrstu seksualnosti koju pobuđuje / može pobuditi arhitektura te ironičnog odmaka tako karakterističnog za umjetničine video radove. Uz Franceshija došla nam je i nenajavljena gošća gospođa Fritzie Brown koja je održala predavanje o svom radu glavne direktorice kultnog programa Arts Linka u New Yorku.

Uz programsku brošuru tiskali su se i veliki plakati koji su se nalazili na mjestima kino plakata kako bi festival u trajanju od 4 dana dobio na svojoj vidljivosti i ozbiljnosti.

FILMS LIKE NO OTHERS (NEKI DRUGI FILM) održavaju i planiraju zadržati zahtjevni nivo prezentacije video i filmskih programa te nastavljaju graditi dijalog s širom publikom kojoj približavaju suvremenu umjetnost, razvijaju suradnju između stranih i domaćih kustosa te utječu na jačanje utjecaja kulturnog turizma u južnoj Dalmaciji.

Lovely days - Films like no others