Slaba prometna povezanost, depopulacija, nedostatak stručnog osoblja i nedovoljno razvijena infrastruktura pojmovi su koji se često vežu uz otočne sredine. Poteškoće su to koje nisu zaobišle ni bolsku osnovnu školu. Ipak, Osnovna škola Bol u suradnji s Dječjim vrtićem „Mali princ“ i uz podršku Općine Bol odlučila je doskočiti navedenim problemima i povezati se s udrugom „Logopedi bez granica“.

Na Okruglom stolu održanom u utorak 24. listopada u 18 sati u Osnovnoj školi Bol, logopedinje Udruge, Tamara Pracaić i Vanda Briški, otvorile su diskusiju o problematici dostupnosti i učinkovitosti logopedske usluge na otocima, te mogućnostima prevladavanja problema putem online provođenja logopedske usluge. Predavanju su prisustvovali ravnatelj i učitelji Osnovne škole Bol, ravnateljica Dječjeg vrtića „Mali princ“ i zainteresirani roditelji. Također, 25. listopada s početkom u 12:30 sati održano je predavanje za učitelje, odgajatelje i stručne suradnike pod nazivom „Uloga odgojno-obrazovnih djelatnika u prepoznavanju govorno-jezičnih poteškoća djece predškolske i osnovnoškolske dobi“.

Logopedinje su istaknule važnost ranog otkrivanja govorno-jezičnih poteškoća kod djece, te sustavnog i redovitog terapijskog rada. Suradnja bolskih odgojno-obrazovnih ustanova s Udrugom zamišljena je kroz omogućavanje online terapije djeci predškolske i osnovnoškolske dobi. Materijalni uvjeti potrebni za rad bili bi osigurani od strane škole i vrtića, a projekt pružanja online logopedske podrške bio bi financiran od strane Općine Bol. Time bi svako dijete dobilo potrebnu logopedsku pomoć neovisno o udaljenosti i mjestu boravka korisnika

Okrugli stol i predavanje - Logopedi bez granica