Sinoć je u Domu kulture održan program u čast 110. obljetnice osnivanja dominikanske gimnazije u Bolu na Braču (1907. – 2017.)

Kratak, ali ispunjen program činile su recitacije učenika te nastupi glazbenih snaga Centra za kulturu Bol kao i prezentacija povijesti gimnazije od osnutka. Učenica Marina Lalić prikazala je kratak pregled radova sa znanstvenog kolokvija „Dominikanci i školstvo u Bolu na Braču“, koji je u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, održan 10. studenog u Domu kulture. O povijesti bolskog školstva s naglaskom na našu sadašnju školu, govorio je bivši i dugogodišnji ravnatelj Krešimir Okmažić. Uz pozdrave ravnateljice Srednje škole Bol, Sani Bodlović te ravnateljice Centra za kulturu, Ivane Bošković Ivičić, proslavu su u ime općine podržali predsjednik vijeća Matko Baković i donačelnik Jakov Okmažić.

Dominikance je predstavljao padre Ivo Plenković, bivši učenik gimnazije, a glazbenim su nastupima sve začinili Mandolinski sastav Partenca i klapa Veras, učenici naših škola.

Profesorica Ljubica Kusanović izabrala je i nekoliko prigodnih tekstova i recitacija koje su izveli učenici Marin Karmelić, Marija Karninčić, Bepo Goić i Kate Pavišić.

Ovo je važna obljetnica za Bol jer su upravo dominikanci u mjesto doveli školstvo te u svijet poslali mnoge generacije intelektualaca i znanstvenika.

Ovo je važna obljetnica za Bol zato jer u Bolu i sada imamo gimnaziju, doduše ne onu dominikansku, ali našu opću gimnaziju i turističku školu koje zajedno tvore Srednju školu Bol.

Ovaj je program bio ne samo proslava nečeg čime se ponosimo do sada nego i velika obaveza nastavka priče i ove škole. Svjesni otežavajućih okolnosti koje su već prisutne i sve više pritišću, moramo svi zajedno uprijeti i biti spremni na sve načine pomoći opstanku i daljnjem rastu kvalitete našeg školstva i same škole. Ona je bogatstvo i ponos mjesta na brojne načine a ova proslava nek bude mali podsjetnik na sve to što moramo dalje njegovati.