U Bolu na Braču 10. studenog znanstveni skup povodom 110 godina školstva i osnivanja dominikanske gimnazije

Ove godine obilježava se 110. obljetnica osnivanja dominikanske gimnazije u Bolu na Braču (1907.-2017.). Ovo je važna obljetnica za Bol jer su upravo dominikanci u mjesto doveli školstvo te u svijet poslali mnoge generacije intelektualaca i znanstvenika.

Tim je povodom  u petak 10. studenog u 11.30 sati u Bolu u Domu kulture održan znanstveni kolokvij „Dominikanci i školstvo u Bolu na Braču“, u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na  skupu je prezentiran rad o dominikanskom školstvu u Hrvatskoj  akademika Franje Šanjeka. Dr. sc. Zvonko Džankić dao je kratak povijesni pregled o dominikanskoj gimnaziji u Bolu. O školovanju dominikanaca bolskih profesora u Fribourgu u Švicarskoj govorio je prof. dr. sc. Anto Gavrić. Dr. sc. Renata Burai predstavila je izvještaje o pedagoškom nadzoru dominikanske gimnazije tridesetih godina XX. st., a dr. sc. Tanja Baran literarno-novinarske dosege dominikanskih gimnazijalaca u Bolu. Na kraju je doc. dr. sc. Marinko Šišak govorio o bolskim dominikancima i izgradnji nacionalne svijesti.

Predavanja su pozorno slušali bolski gimnazijalci i profesori kao i nekolicina zainteresiranih Boljana.

Srednja škola Bol i Centar za kulturu Bol obilježit će 1.prosinca dodatno ovu obljetnicu posebnim kulturnim programom u Domu kulture te tako proslaviti dugu povijest gimnazijskog obrazovanja u Bolu.