Foto: Ivana Radić | Video: Ivana Radić

U subotu, 22.prosinca, s početkom u 18 sati, održan je u Župnoj crkvi tradicionalni božićni koncert bolskih pjevača i svirača.

Uvijek uoči Božića okupe se u crkvi gotovo sve bolske glazbene snage, sastavljene od školaraca i mještana, pod okriljem župe, škole, a najviše Centra za kulturu Općine Bol.
Vrijedan i cjelogodišnji rada stalnih volontera pjevača i svirača, pokaže se u punom sjaju upravo na božićnom koncertu u crkvi.

Na koncertu su nastupili – Dječji zbor ČARČOJAK, Župni zbor, Mandolinski sastav Partenca i bolske klape Veras, Užonca i Braciera. Uz poznate i drage pjesme, dirljive dječje nastupe, nije bilo posebno teško izdržati hladnoću crkve. Veselja nije nedostajalo, publike možda ipak je.

Svakako, hvala onima koji su bili, koncert je ipak donio radost i izvođačima i publici, a žaliti se možda možemo i drugom prilikom. I na samom koncertu ipak je spomenuto da je sve teže održavati onu stranu gdje stoji publika. U izmjenjivanju sastava, klapa, svirača, zboraša, uvijek se sve čini jednostavno; navikli smo slušati bolske klape, navikli smo da zbor uvijek pjeva na koru u crkvi, navikli smo da djeca sviraju mandoline. Ipak, kroz ove godine, toliko je puta svaki od sastava bio gotovo pred raspadom – ne zbog nekih ružnih problema, nekad jednostavno zbog života.
Profesor Daniel Kelava stvorio je tolike vrsne svirače, sastav napokon dovede na pravu razinu, a onda školarci krenu ili u srednju pa odustaju ili još dalje, i tako čekaš opet nove malene i uvijek krećeš ispočetka. Voditelj Srećko Damjanović godinama ima slične brige s pjevačima. Klapa Veras je npr. sada tako kvalitetna i uspješna, a eto iza ljeta čak 4 člana odlaze na studij.
Toliko se članica izmijenilo u klapi Užonca, klapi Braciera, u Čarčojku sad pjeva samo šest školaraca, mandoline su krenule još jednom ispočetka… A ipak, sve postoji, traje, zvuči dobro i uvijek će.
Glazbenici, volonteri…daju svoje vrijeme, talent i trud, svoje sate, vikende, nastupe za praznike i nedjelje; voditelji vrijedno rade, Centar financira, organizira, čuva i tako će svi i dalje raditi što rade.

Strana na oltaru, strana na bini, uz sve probleme uvijek ide dalje.
Strana ispred bine, strana u klupama pred oltarom?
Na svima nama je da i ona uvijek bude tu, pa možemo svi skupa dalje.
Vidimo se na nekom drugom koncertu. Nadamo se!

Uz pjesme i kolende naše,
poželite blagdanske želje Vaše.
Božiću ususret zapjevajte s nama,
koncert od srca poklanjmo Vama.