Jedna subota u Bolu – šaka pisme, vrića sriće

Kad spojite Profundu i njihove fotografije, Bracieru i klapsku pismu u kali, kad se pojavi kiša, kad se spomene i pjeva Oliver, kad je gužva i vruće u Domu kulture, kad je otvaranje i koncert i govor i pisma i spiza i druženje… onda spontano budete najbliže jednostavnoj Oliverovoj i našoj  – Ča je život vengo fantažija – iliti ova  subotnja večer u Bolu.

Ali ipak krenimo redom o subotnjem programu koji je najavljen kao klapski koncert i pozdrav Oliveru te otvaranje izložbe fotografija bračkih planinara, večer lokalne kulture u srcu Bola.

U Vužića kali ispred Doma kulture od 21.30  pjevala je bolska klapa Braciera za brojnu publiku i prolaznike. Klapa je pjevala bez razglasa, na ulici, uz druženje i u prirodnoj atmosferi kako su i prije pjevale klape – sotto voce ispod volta. Možda ih se nije najbolje čulo, a sigurno im nije bilo ni idealno za pjevati u žamoru na otvorenom, ali vrijedilo je barem malo osjetiti atmosferu spontanog pjevanja u kali.

Kiša je počela taman par minuta prije  22 sata kada je i bio predviđen ulazak u Galeriju i otvaranje izložbe fotografija bračkih planinara i speleologa iz društva “Profunda”. Uz pozdrav domaćina iz Centra za kulturu Bol, o izložbi i društvu  govorila je članica i glasnogovornica Profunde, Ivana Gospodnetić.

“Profunda” je bračko planinarsko društvo osnovano još 2002. godine u Selcima, a 2012. godine postali su otočko društvo. Danas imaju 101 člana iz svih mjesta na Braču. Članice Profunde su i brojne Bolke koje su pripremile bogati domjenak za posjetitelje. Na otvaranju je bio i predsjednik društva Davor Cvitanić, čovjek od malo riječi pred publikom, ali zato od velike akcije u Profundi, ali i HGSS -u.  Uspjeli smo  ipak okupiti sve prisutne članove Profunde za zajedničku fotografiju iz Doma kulture.  “Profunda” djeluje kroz speleološki odsjek i planinarsko – izletničku sekciju. Posljednje 4 godine postoji i penjački odsjek. Od 2014. godine  društvo “Profunda”svake godine postavlja izložbe fotografija svojih članova pod nazivom „ Pogled kroz objektiv bračkih speleologa i planinara”, a ove su godine  prvi put s radovima u Bolu.

Posebnu zahvalu za organizaciju izložbe u Bolu ipak upućujemo Nikolini Kusanović, a onda redom i Davoru, Ninu, Mileni i Frančeski.

Nakon otvorenja izložbe nastavilo se spontano zajedničko pjevanje u Domu kulture. Pjevale su se Oliverove pjesme i družilo do kasno u noć.

Izložbu možete pogledati do 14.kolovoza, a fotografije se prodaju za društvo Profunda.

Veselimo se daljnjoj suradnji i novim fantažijama u kali.