Na Venecijanskom bijenalu 2019. godine Hrvatsku će predstavljati film Igora Grubića prikazan u Bolu na festivalu “Films Like No Other”

Kada je određeni umjetnički rad izabran da predstavlja svoju zemlju na velikoj svjetskoj smotri suvremene vizualne umjetnosti u Veneciji, znači da je riječ o najboljem što trenutno u polju vizualne umjetnosti jedna zemlja ima za pokazati, nešto poput umjetničke osobne iskaznice. Povjerenstvo Ministarstva kulture za odabir projekta hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu 2019. godine, na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, donijelo je prošli tjedan jednoglasnu odluku da projekt „Tragovi nestajanja (u tri čina)“ umjetnika Igora Grubića i povjerenice/kustosice Katerine Gregos predstavlja Republiku Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2019. godine. Dio projekta Igora Grubića „Tragovi nestajanja (u tri čina)“ je i animirani film “Kako se kalio čelik” koji je ovoga ljeta prikazan u Bolu u kolovozu, na Danima umjetničkog filma “Films Like No Other”. Dane umjetničkog filma nekoć poznate kao “Lovely Days”, a unatrag dvije godine kao “Films Like No Other”, sedmu godinu za redom ovog je ljeta u Bolu organizirala vizualna umjetnica Renata Poljak.

“Kako se kalio čelik” animirani je film Igora Grubića koji prikazuje oca koji je sina poveo u napuštenu tvornicu u kojoj je nekoć radio. Iako je tvornica već dugo tek ruševna slika novoga sistema, prostor će nakratko oživjeti u slici radničke solidarnosti i potaknuti malu prkosnu gestu. Taj simbolični čin pretvorit će se u trenutak katarze i ponovno uspostaviti odnos između oca i sina.

Igor Grubić jedan je od najznačajnijih umjetnika svoje generacije i jedan od međunarodno najzapaženijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je izlagao na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi te filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, u važnim i zapaženim institucijama (bijenale Manifesta, PS1 New York, Belvedere 21er i Kunsthalle Beč, MG+MSUM…), a radovi mu se nalaze u brojnim kolekcijama (poput Tate Modern).

Činjenica da Hrvatsku u Veneciji predstavlja i film prikazan u Bolu, svakako potvrđuje da su Dani umjetničkog filma “Films Like No Other” u Bol donijeli najbolje od vizualne umjetnosti, te pokazuje da festival u Bolu izborom prikazanih radova prati suvremena kretanja i drži visoko podignutu ljestvicu kada su u pitanju umjetnički kriteriji.

 

Čestitke Igoru Grubiću!