Predstavljanjem koncepta Informacijsko-edukativnog centra Diverterra završen je projekt „Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti“.

Kao rezultati projekta ističu se razvoj koncepta i sadržaja budućeg Infocentra Diverterra, te njegova mobilna komponenta, tzv. virtualni muzej, kojim će djelatnici HAOP-a provoditi informiranje i edukaciju djece predškolske i školske dobi po cijeloj Hrvatskoj. Time će priliku za edukaciju i informiranje o navedenim temama dobiti i djeca iz ostalih dijelova Hrvatske, odnosno sadržaj neće biti stacioniran isključivo na području Grada Zagreba.

Cijelo priopćenje, tonsku izjavu i fotografije prenosimo u cjelosti:

Diverterra

 

Predstavljanjem koncepta Informacijsko-edukativnog centra Diverterra završen projekt Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti“

 

Projekt koji će pridonijeti osvješćivanju javnosti i informiranju u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti svečano je zatvoren danas u Kući Europe u Zagrebu.

Jednogodišnji projekt rezultirao je izradom programa rada i definiranja tehničkih rješenja za organizaciju, uspostavu, opremanje i promociju budućeg Informacijsko – edukativnog centra Diverterra u navedenim područjima s ciljem informiranja i edukacije djece predškolskog i školskog uzrasta te opće javnosti.

Kao ključni rezultati projekta predstavljeni su koncept budućeg Infocentra zaštite okoliša i prirode Diverterra (stacionarna komponenta), te tzv. virtualni muzej (mobilna komponenta).

Ovim projektom, odnosno realizacijom IEC Diverterre, na jednome će se mjestu objediniti teme zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti. Iste će se predstaviti  korištenjem najboljih dostupnih tehnologija za obradu i prezentaciju tema, prateći aktualne svjetske spoznaje. Iako je planirano da stacionarna komponenta Diverterre, kojoj je pružena podrška Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku, Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje bude uspostavljena u Zagrebu, dio prezentacijskog sustava bit će mobilan što će omogućiti edukatorima da dio programa prezentiraju i demonstriraju u svim krajevima Republike Hrvatske. Tako će na izuzetno zanimljiv, ali i poučan način, predškolskim i školskim uzrastima predmetne teme biti približene i kroz virtualni muzej prilagođen korištenju na terenu – u dječjim vrtićima i školama.“, pojasnila je dr.sc. Ivana Gudelj, ravnateljica HAOP-a.

Tijekom implementacijskog perioda, zajednica izvoditelja zajedno s tematskim stručnjacima izradila je koncept, prezentacijski i edukativni program budućeg IEC Diverterra, razvila prikladne pakete edukativnih aplikacija iz predmetnih tema te definirala način prezentacije i trenutno najmodernije prikladne prezentacijske alate, opremu i tehnologiju. Uz primjenu ovakvih tehnologija, IEC Diverterra će biti iskorak u dosadašnjoj praksi interpretacije navedenih tema.

Inicijator projekta je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a projekt je provela zajednica izvoditelja SPAN d.o.o., EKONERG – institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o., MANJGURA d.o.o., Novena d.o.o. i IMAGINATION:FIRST GmbH.

Ishodi ove jednogodišnje avanture kao i njen nastavak kojem težimo i koji očekujemo, kroz projekt, provedbu i uspostavu IEC Diverterra, promijenit će, sigurna sam, način na koji naši najmlađi naraštaji, ali i šira javnost gledaju na prirodu i okoliš u Republici Hrvatskoj. Projekt možda jest započeo kao mala ideja, no s vremenom je, zahvaljujući zajedničkom trudu i naporu, poprimio trenutne razmjere te je kao takav dokaz da i male ideje pokreću i mijenjaju svijet i da svatko može dati svoj doprinos. I to je poruka koju želimo prenijeti preko našeg Centra – i najmanja pozitivna promjena čini razliku, svatko od nas može dati doprinos i utjecati na zajednički boljitak, a to se posebno odnosi na zaštitu okoliša i prirode“, izjavila je voditeljica projekta ispred HAOP-a Tihana Ivić.

Sadržaj branda Diverterra je zanimljiva priča o Hrvatskoj, maloj zemlji iznimne bio i geo raznolikosti što će biti predstavljeno kroz istoimeni IEC. Cilj je predočiti izazove suvremenog načina života, njihov utjecaj na iznimne vrijednosti naših karakterističnih ekosustava, uzroke i posljedice klimatskih promjena, te zorno prikazati ulogu i moć pojedinca, ali i moć zajednice u nošenju s njima“, dodao je Krešo Troha, voditelj projekta za zajednicu izvođača.

Projekt vrijedan 270.000,00 € (90% ugovorenog iznosa financirano je iz programa Prijelazni instrument, a 10% predstavlja nacionalno sufinanciranje), proveden je temeljem Ugovora o uslugama unutar programa Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku, a provedba projektnih aktivnosti trajala je 12 mjeseci, od siječnja 2017. do siječnja 2018.

 

Za više informacija:

Tihana Ivić
Voditeljica projektnog tima
(Hrvatska agencija za okoliš i prirodu)
E-mail: [email protected]
Tel: 091/5267031

Anamarija Hrvoić Đurić
Savjetnica za komunikaciju
[email protected]
095/8091420

 

Izjava: Tihana Ivić

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu

Foto: Slaven Janđel