Tekst: Anna Hero

U srijedu, 4. srpnja 2018. u 21:30 sati, u galeriji Doma kulture otvorili smo izložbu nesvakidašnjeg fotografa, Draška Regula.

Rođen je 1961. godine, po osobnom odabiru je otac četvero djece, po zvanju je profesor engleskog i ruskog jezika, a po života izazovima je sve, samo ne običan čovjek. Višesmjerno nadaren, sjedinjen je s glazbom, s fotografijom, s „računalnim slikarstvom“ kroz oblikovanje fascinantnih fraktala, kao što i kroz pisanu riječ u prozi i u haiku formi izražava svoju nesvakidašnju osebujnost.

Od 2000. godine, a u njegovoj 39. godini, nemile zdravstvene okolnosti Draška do današnjeg dana postavljaju u položaj u kojem je otkrivanje razloga postojanja svakodnevna tema tijeka misli koji ima svoju konstantu u napretku duhovnog mu razvoja. Živući skoro dvadeset godina sa sindromom zaključanosti u tijelu (Locked-in Syndrom), svoj je svijet proširio daleko više nego što li ga mi, toliko svakodnevni „hodači“ i „pričači“ možemo spoznati. Tijelo koje permanentno miruje u istom interijeru, dom je aktivnom duhu kojem kao da je i čitav svemir malešan pa i njegova asketska soba uz takvog joj stanovnika postaje Caverna magica, uistinu prava čarobna špilja: refleksijom sunčeva svjetla s automobilskih vjetrobrana pod njegovim prozorom, a preko lončanica koje se preslikavaju na zidu sobe, pretvara se u ovozemaljski Eden profinjenih obrisa nekog skoro paralelnog svijeta koji regulira visoku dozu posebnosti, tajanstvenosti, a i ugode promatraču fotografija koji spoznaje da svijet oko njega nije tek okom viđena, uhom čujena  ili prstima dotaknuta puka običnost. Upravo to, jednostavnost  i ljepotu trenutka, a istovremeno zahtjevnost i složenost življenja, autor nam prenosi ovim foto izlaganjem. Duhoviti, ali i dirljivi nazivi neprimjetno će nas uvući u svaku fotografiju kao zasebnu priču.

Ovo je drugo Draškovo gostovanje u Galeriji Doma kulture u Bolu, izložba je nasljednica prvih, kako to Draško voli istaknuti, sjenopisa, a ja ću dodati: zapisa suživota jednog izvanrednog ljudskog bića i njegovog jedinstvenog senzibiliteta za tananost trenutka.

Zbog „usidrenosti“ u svojoj Caverni magici, kako ni na drugim otvorenjima svojih izložbi iz CM serije, tako ni na bolskoj nije bio u mogućnosti nazočiti tijelom. Ali zato jest „slikom“ i osmijehom! Video pozivom putem Facebooka, Draško je bio s nama za vrijeme službenog otvorenja, a nakon čega su mu svoje dojmove i divljenje iznosili posjetitelji, među kojima i naši akademski slikari, Josip Botteri Dini i Ana Marija Botteri.

Dakle, bilo je to jedno posebno otvorenje, nabijeno osjećajim, osvježeno ponekom suzom, a obilježeno riječima zahvalnosti autoru što nam, uz veselje oku, podade i mogućnost širenja horizonta na teme duha u tijelu, tijela u prostoru i prostora u nama.

O Drašku Regulu više na poveznici: http://www.rnda-drnda.org/index.html

 

Izložbe i nagrade:

  1. sudjelovanje na skupnoj izložbi astrofotografije povodom manifestacije „10 dana astronomije“ u Daruvaru)
  2. 1. nagrada u kategoriji „kolekcija – slobodna tema“ (ujedno i Grand prix izložbe) na tradicionalnoj novogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Split
  3. samostalna izložba ‘Caverna magica_1’ u Radio-kantini udruge KURC u Zagrebu
  4. samostalna izložba ‘Caverna magica_1’ u galeriji ‘Dom kulture’ u Bolu na Braču
  5. samostalna izložba ‘Caverna magica_1’ u galeriji FKS Marmontova 5, Split
  6. samostalna izložba ‘Caverna magica_1’ u knjižnici Jelkovec Stahuljakova 3, Zagreb
  7. samostalna izložba ‘Caverna magica_1’ u knjižnici A.Cesarca Radauševa 7, Zagreb
  8. skupna finalna izložba (sudjelovanje s djelomičnom kolekcijom ‘Caverna magica_2’) na Salonu fotografije Vinkovci 2016
  9. samostalna izložba ‘Caverna magica_2’ u galeriji FKS Marmontova 5, Split