Dragi roditelji još draže bolske djece,

znamo da Sveti Nikola nema vremena ni želje za pisanjem po portalima, ali njegovi pomagači ove godine ipak imaju malo pisamce i molbu za vas.

Znamo da nam djeca imaju toliko toga, znamo da će posebno ovih dana dobiti puno divnih poklona sa svih strana.

Znamo i da im zbog toga i radost sve kraće traje, kao i zanimanje za novu igrački ili oduševljenje istom.

Krivi smo svi skupa, kao i ovo vrijeme i svijet i reklame i prevelike mogućnosti. Ali nije ovo pismo o tome…

Djeca se moraju razveseliti, djecu moramo darivati, a posebno kad se to radi organizirano na Svetog Nikolu, kad poklone omogućuju roditelji, poslodavaci i općina.

O nama ipak malo ovisi kako će taj poklon gledati, hoće li se razočarati ili duriti ili još više veseliti. Zato vas molimo za pomoć.

Na prvi pogled, naš će sutrašnji poklon biti puno manje blještav iako i skuplji od svih dosadašnjih i svakako dugoročniji.

Umjesto šuškave vrećice – platnena torba s njihovim imenom. Malo je naizgled tužnjikava i bezbojna, ali kupili smo hrpu flomastera za tekstil i čekamo vas na radionici u Božićnom gradu kada ćemo ih zajedno oslikavati. Nešto trajno, ekološko i spremno za kreativnost po izboru.

Unutra, naizgled obična bijela kutijica za užinu – odnosno, školarcima veća za marende, malima manja za grickalice. I ona se može oslikati, staviti naljepnica, ali više od svega, ona je od prirodnog materijala – kukuruznog škroba, minerala i voska, bez ikakvih štetnih tvari, pere se u perilici, a može se koristiti godinama i na kraju perioda iskoristivosti reciklirati.

Prvi put otkad dijelimo poklone, svima ide i ista knjiga. I ona može je samo naizgled “neprivlačna” ili  neprikladna za malene.

Priče iz konobe – za djecu” malo je  “ozbiljnija” priča, ali ona je namijenjena roditeljima koji bi svojoj djeci  trebali čitati, kao i školarcima koji znaju i mogu čitati sami.
Ljudi iz struke potvrđuju da je priča namijenjena i malima i velikima; predškolskim odgajateljicama, roditeljima
predškolaca i školarcima. A s obzirom na zapuštenu baštinu i svima odraslima. Smisao priče je edukacija, kaže nam i sam autor. Znamo da će sada biti i duplih knjiga u obiteljima gdje poklone primaju braća i sestre, ali knjigu poklonite dalje, čitajte, dijelite. Napominjemo da u Centru za kulturu imamo duplih novih knjiga, slikovnica, priča, knjiga iz raznih razmjena i uvijek ćemo vam rado posuditi ili dati koju novu ako bude tuge zbog istih priča.

I da bude na kraju ipak malo šuškave radosti, naravno da je unutra i nešto slatko i neka igračkica.

Svakako, svima nam je stalo da nam se sva djeca vesele, kao što je pomogačima Svetog Nikole bilo stalo da djeci daju i nešto vrijedno i korisno i dugotrajno.

Pismo se činilo potrebno jer se  mnogi nesporazumi mogu riješiti s malo više informacija.

Nadamo se da su pomogle i da ćemo svi zajedno usrećiti djecu.

 

Za kraj vam javljamo da će se ipak sve tri dodjele održati u crkvi, dakle školarci nisu u školskoj dvorani kako je prvotno najavljeno nego u crkvi ( 12 sati) nakon jaslica ( 10 sati ) i vrtića ( 11 sati).

Roditelji čija su djeca u više grupa, mogu doći sa svom djecom i na samo jednu dodjelu, uz malu najavu barem prije početka, kao i na prvu dodjelu nakon mališa ako putuju.

Krafne već godinama dijelimo na Svetu Luciju, a ne zaboravite i poklon predstavu u ponedjeljak, 10. prosinca u kino dvorani.

Hvala i sretno nam svima!