Slobodna Dalmacija je u tekstu od 3. siječnja uvrstila program Bolskog lita, festival Odvalimo se poezijom, u književni pregled događaja u Dalmaciji u 2017. godini što govori da je, iako održan po prvi put u eksperimentalnom obliku, ovaj festival bio zapažen ne samo na lokalnoj razini već i u kontekstu kulturnih čije značenje prelazi granice otoka.

Prisjetimo se, pjesničko događanje održano je u Bolu 1. i 2. rujna 2017. godine, uz podršku i organizaciju Centra za kulturu Općine Bol.

Festival je spojio bolske, bračke i splitske pjesnike, dajući uvid u različite poetike i teme kojima se poezija bavi.

Prve večeri u programu “Brački pjesnici” u Teatrinu “Dva ferala” poeziju su čitali Mercedes Ceda Marinković i Marija Cvitanić iz Bola, Tonči Ostojić Janković iz Povalja, Antonija Poklepović iz Milne i Silvija Buvinić iz Pražnica. Uz čitanje poezije, razgovaralo se o bračkim idiomima koji se razlikuju od mjesta do mjesta, o tome koliko se autentična čakavica danas uopće govori i je li ju moguće održati.

U jutarnjem programu idućeg dana u kući Radić, budućem bolskom zavičajnom muzeju, održana je “Poetska kava” dok su druge, završne večeri u programu “Splitski krug” gostovali su Nada Topić, Katja Grcić i Hrvoje Marko Peruzović iz Splita, predstavivši svoje knjige kao i posve autentične pjesničke glasove.

Odvalimo se poezijom širi je projekt čiji je temeljni cilj povećanje vidljivost poezije u javnom prostoru. Na istoimenoj stranici na društvenoj mreži Facebook čitatelji mogu svakodnevno pročitati novu pjesmu ili informaciju o pojedinom književnom događaju.