U Pragu je prije nekoliko dana otvorena izložba hrvatske umjetnice sa slovenskom adresom Marine Peran Lekić koju Boljani dobro poznaju jer je osnivačica i dugogodišnja voditeljica škole plivanja “Grancigula”.

Praška izložba fotografija nosi naziv “Sjenici i stina” te sadrži motive snimljene na Braču i Istri (stina) i motive snimljene u Sloveniji (sjenici).

Na otvaranju u palači Colloredo – Mansfeld u neposrednoj blizini Karlovog mosta bio je i slovenski veleposlanik u Češkoj Leon Marc kao i hrvatska veleposlanica Ines Troha koja je rekla da Marina Peran Lekić u svojim fotografskim ciklusima uspješno prepoznaje, pokazuje i kombinira ljepotu i tradiciju dvaju prostora i podjednako uspješno uključuje u te prostore i ljude, te je naglasila i da autoričini radovi tematiziraju i posebnost ljudske interakcije i siline ljudske emocije.

Značajno je da je izložbeni prostor (velebna palača Colloredo – Mansfeld) onaj u kojem je Miloš Forman snimio film o Mozartu.

Tijekom otvaranja izložbe u prostoru se puštao zvuk odnosno audio instalacija snimljenih zvukova u bračkim kamenolomima (od meketanja koza do miniranja) što je zadivilo posjetitelje kojih je na otvorenju bilo oko pedeset. Marina Peran Lekić ovoga će ljeta u okviru Bolskog lita u Bolu imati izložbu fotografija škole plivanja “Grancigula” za koju se već priprema, što će biti njezino treće izlaganje u Bolu, u galeriji Doma kulture.