Osnovna škola Bol  ove je godine odlučila nagraditi učenike i njihove mentore koji su u ovoj školskoj godini postigli iznimne rezultate na školskim, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Nagrada za njihov napor i iznimne rezultate je izlet u Zagreb uz prigodne posjete kulturnim i javnim ustanovama. Uz stručno vodstvo prvo su posjetili Muzej grada Zagreba. Prigodno, povodom današnjeg obilježavanja Dana grada Zagreba upoznali su se s bogatom povijesti naše metropole. Samo nekoliko koraka dalje, bolski učenici su posjetili i Hrvatski sabor. Uz razgled i prisustvovanje sjednici, primio ih je  ministar uprave Lovre Kuščević. Ministar je pozdravio sve prisutne i čestitao učenicima i mentorima na trudu i izvrsnim rezultatima. Posebno se osvrnuo na robotičare koji ove godine sudjeluju na svjetskom prvenstvu u Australiji. Napominjemo da je upravo uz veliko zalaganje ministra Kuščevića Vlada RH lani uvelike pomogla i  financirala bolskim robotičarima natjecanje u Kanadi, a i ove će godine Vlada RH i Ministarstvo obrazovanja podržati robotičare.

Ministra je u ime škole i ravnatelja Bakulića prigodnim govorom pozdravila učenica Lucija Ivičić, a Arsen Kojdić ispričao je svoje pobjedničke priče s Pričigina. Brački je ministar od naše delegacije dobio i bračke poklone. Bolsku je delegaciju nakon ministra Kuščevića primila i  ministrica Divjak. I u MInistarstvu znanosti i obrazovanja ponovljena je ista uspješna priča s Lucijinim pozdravom i Arsenovim zabavnim pričama, ali je i posebno predstavljen projekt bolske robotike i svi uspjesi do sada. Upravo su se zbog toga bolskim osnovcima pridružili i srednjoškolski robotičari Ante Kraljević Frane Radić dok je njihova kolegica  iz pobjedničkog tima Mia Pivčević ostala u Bolu zbog krizme. Ministricu je na svoj način posebno nasmijao Ante, komentirajući u razgovoru o medaljama kako zlato svima dobro stoji.  Ministrica Divjak oduševila se bolskom školom i pričom i obećala svoju podršku i školi i robotici, a ravnatelj je s radošću obavijestio da škola raste i da se broj učenika povećava, pa je  pozorno slušala i prijedloge i odgovore učenika kad im je postavila pitanje što bi poboljšali u svojoj školi odnosno što im najviše nedostaje. Spominjala se sportska dvorana, kuhinja, kabineti, a nakon čega je ravnatelj iznio i školske planove za uređenje škole. Ministrica je obećala pratiti i podržati te ideje.

O posjetu je pisao i sam ministar na službenoj stranici.

U nastavku donosimo popis učenika i njihove uspjehe i natjecanja. U prilogu su samo neke fotografije današnjeg susreta s ministrima i po Zagrebu, kao i snimka pozdravnog govora iz naše škole koji i nas u Bolu može podsjetiti što i koga imamo.

 1. Lucija Ivičić ( Županijsko natjecanje –  hrvatski jezik / Županijsko natjecanje – engleski jezik /  Hippo – međunarodno natjecanje engleski /  Čitanjem do zvijezda – županijski kviz čitanja, Robotika )
 2. Mlado Matej Karmelić ( Županijsko natjecanje –  matematika, Klokan  – matematika )
 3. Nina Lisičar (  Županijsko natjecanje –  matematika /  Hippo – međunarodno natjecanje engleski )
 4. Leon Lisičar ( Državno natjecanje – tehnički /   Županijsko natjecanje – engleski jezik  / Hippo – međunarodno natjecanje engleski /  Županijsko natjecanje –  matematika, Klokan  – matematika )
 5. Arsen Kojdić ( Pričigin – pobjednička priča /  Klokan  – matematika / Županijsko natjecanje –  matematika)
 6. Ivo Petrić ( Županijsko natjecanje – geografija )
 7. Tonka Koljatić (  Klokan  – matematika  / Hippo – međunarodno natjecanje engleski )
 8. Dora Okmažić (  Hippo – međunarodno natjecanje engleski  )
 9. Ema Tomić (  Hippo – međunarodno natjecanje engleski )
 10. Mirko Pratljačić (  Hippo – međunarodno natjecanje engleski  )
 11. Marija Lena Pavišić ( Županijsko natjecanje – tehnički )
 12. Nicol Lovrić ( Robotika )
 13. Frane Radić ( Robotika ) SŠ
 14. Ante  Kraljević( Robotika ) SŠ
 15. Patrik Plenković ( Županijsko natjecanje –  matematika )
 16. Ela Pavišić ( Čitanjem do zvijezda – županijski kviz čitanja)
 17. Mihaela Jerčić ( Čitanjem do zvijezda – županijski kviz čitanja )

Njihovi su mentori uz ravnatelja Bartula Bakulića:

Lucija Špacal i Ana Bodlović – robotika
Zdravka Koljatić – engleski, Hippo
Marijana Dražić-Balov – Matematika, Klokan
Dražana Delimar-Kvaternik – hrvatski jezik
Branka Šesnić – Pričigin
Petra Kokeza – geografija
Anamarija Kurte – kemija
Nada Okmažić  – 4.razred
Marina Soljačić – 3.razred Klokan
Ana Martinić – Čitanjem do zvijezda

Osnovna škola Bol zahvaljuje svima koji su pomogli i omogućili bolski nagradni izlet u Zagreb.

Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba (besplatan smještaj), DVD Bol ( vozilo i vozač), DVD Supetar( vozilo i vozač), Turistička agencija Fetiva ( vozilo).
Troškovi i novčane donacije: Centar za kulturu Bol, Turistička zajednica Bol, Poljoprivredna zadruga Bol, Brač Turist, obrt Klara, obrt Palavra Jakšić, Kamp Kito, nezavisna općinska vjećnica Nataša Paleka Jakšić.