Od špiljske tmine do zvjezdane prašine

Čini se kako je u pripovijesti o Pustinji Blaca sažet povijesni put čitavog čovječanstva. Priča započinje dolaskom svećenika koji su svoja duhovna stremljenja u samoći upravljali k zvjezdanom nebu, preslikanom na stijenu njihovog prvog špiljskog prebivališta. U osvitu modernog doba posljednji pustinjak, astronom don Niko Milićević Mlađi, suvremenim je znanstvenim metodama u maloj blatačkoj zvjezdarnici pokušao proniknuti u tajne svemira. U čast don Nikole astronomi iz zvjezdarnice Višnjan dva asteroida otkrivena 1999. godine nazvali su 10241 Milićević i 10645 Brač.

U godini obilježavanja pedesete obljetnice čovjekovog spuštanja na Mjesec, u svjetlu aktualnih istraživanja svemira, a osobito Marsa, u Noći muzeja sastat ćemo se na aerodromu Brač kod Vidove gore, najvišeg vrha jadranskih otoka. Jeste li znali da je ovaj mali, ali izuzetno prometan aerodrom već prigodom svog osnutka 1992. godine registriran za svemirske letove? Posjetitelji Noći muzeja imat će priliku obići aerodrom, ući u mali zrakoplov na pisti, pogledati nebo kroz objektiv teleskopa, a direktor Tonči Peović predstavit će ideju o održivom zrakoplovstvu.
Ideja održivog razvoja, utkana u genetski kôd otoka kao posebnog mikrokozmosa, sadržana je i u planu revitalizacije Pustinje Blaca. U grijanom prostoru za prijem putnika očekuje vas priča o eko muzeju i izložba fotografija. Pustinja Blaca prvi je brački muzej snimljen kroz virtualnu šetnju čije će se premijerno predstavljanje održati u Noći muzeja.

U glazbenom programu uz klapu Pastura slušat ćemo baštinsku glazbu ali i onu „svemirsku“. Svemir i zvjezdarnica Pustinje Blaca nadahnuli su brački bend Valentino Bošković za njihov album „Marsovska listina”. Najavljujući svoj prvi koncert 2046. godine na Vidovoj gori, posebno za našu Noć muzeja Valentino je pripremio još jedan cosmic pop hit.

Slatke, domaće zalogaje pripremit će naše stalne suradnice Škrike, a svemirske kolačiće napraviti učenici iz Supetra, Bola i Postira. U Noći muzeja, zahvaljujući sponzorstvu prijevoznika Autotransa Arrive, bit će organiziran besplatan prijevoz iz dva pravca – Bola i Supetra, odakle će krenuti autobusi u 19 sati.

Pozivamo vas da se pridružite našem zvjezdanom putovanju. Ponesite cicipjoverice (kišobrane), ako vam zatribadu za kišu meteorih.

Polijećemo u petak, 1. veljače 2019. oko 19.30 sati!

Organizatori: Centar za kulturu Brač i Aerodrom Brač
Petak, 1. veljače 2019., 19:00 – 22:00
Sponzori: Autotrans Arriva, Turistička zajednica Grada Supetra, Turistička zajednica Općine Bol