U ime udruge “RoboBrač” iz Bola, jučer su kod župana primljeni robotičari Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević s mentoricama Lucijom Špacal i Anom Bodlović. Mladi robotičari sudjelovat će na svjetskom RoboCup-u u Sydneyu (Australija) od 2. – 8. srpnja 2019. godine.

Oduševljen prezentitranim projektima, župan g. Blaženko Boban je pohvalio rad udruge, mentorice i ravnatelja osnovne škole Bol, poručujući mladim robotičarima da je jedan od temeljnih pravaca razvoja Splitsko-dalmatinske županije upravo digitalizacija javne uprave, potpora start-up-ovima, i okupljanje internetskih stručnjaka oko budućeg IT Centra županije u bivšoj zgradi Varteksa na Splitu 3. -Mi smo iz županije bili spremni i sufinancirati vaš odlazak na Svjetsko prvenstvo u Australiju jer ćete predstavljati svoju udrugu i svoju školu, ali i županiju i cijelu Hrvatsku. Vi ste naš ponos i naći ćemo načina kako rad vaše i vama sličnih udruga i ubuduće podupirati – kazao je župan.

Na državnom natjecanju u Zagrebu održanom u studenom 2018. godine ekipa Udruge RoboBrač (Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević) osvojila je prvo mjesto. Kao najbolja ekipa u svojoj kategoriji pozvani su od strane Hrvatskog robotičkog saveza da predstavljaju Hrvatsku na svjetskom prvenstvu koje se održava u Australiji.

Ravnatelj Osnovne škole Bol na Braču, Bartul Bakulić je kazao da radionice robotike pohađa 15-ak učenika uzrasta 12 – 18 godina, od kojih je većina iz Bola, ali ih ima iz Pučišća i Selca, a zainteresiranima iz drugih mjesta je problem prijevoza i dolaska na radionice. Njihov put u Australiju financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva koja će za rad udruge RoboBrač dobiti od Županije, koristit će za nabavku potrebne opreme.