Foto: Anna Hero

Iako karnevalska događanja u cijeloj Hrvatskoj traju već barem desetak dana, a već se neko vrijeme i u Bolu pripremaju ponajprije djeca, ali i brojni odrasli zaljubljenici u tradicionalni karneval, glavna su karnevalska događanju u Bolu uvijek bila vezana za pokladni utorak koji predstavlja i glavni bolski karnevalski dan. 

U Bolu je „karnavol“ uvijek bio važan i poseban, mještani su radili i odradili svoje maske, čekali svoj tastamenat koji svakome izbroji „ča je kriv“, svima se naruga i svima nađe grešku. Pravi karneval se događa, njega je nemoguće organizirati, uvijek je dolazio iz onog dijela lakrdijaškog duha običnih ljudi koji su spremni narugati se sebi i drugima. Tradicionalni bolski karneval događa se uz logističku i financijsku podršku Centra za kulturu Općine Bol, ali uvijek i ponajprije zahvaljujući energiji pojedinaca i karnevalskih grupa koji će „namaškaroni“ sudjelovati u povorci i svih drugim programima. Ono najvažnije, tradicionalno, zafrkantsko i karnevalsko, uvijek donose ljudi, svima poznati i dragi pojedinci i grupe, okupljeni u neformalnoj Družbi Jure Karnavola. Želimo im puno volje, sreće i ideja i ove godine.

Ipak, ima još događanja koja upotpunjuju  tradicionalni bolski „karnavol“. 

U nedjelju 24. veljače na programu je Dječji karneval, ove godine tjedan dana prije “velikog” kao i nekoliko prethodnih godina, a zato da se malo rastegnu karnevalska događanja u Bolu i da se svi kasnije možemo više posvetiti glavnom karnevalu, ili da djeca eventualno mogu posjetiti i neki drugi karneval po Brači ili dalje. 

Dječji karneval u Bolu ima dugu tradiciju i veliku podršku škole i vrtića te je zapravo najorganiziraniji dio bolskog karnevala. Maske i predstavljanja oduševljavaju iz godine u godinu, a zbog sve većih generacija koje nam na sreću dolaze, dvorana  Doma kulture postala je uistinu premala za program dječjeg karnevala pa je ove godine pomoć došla iz Hotela Zlatni rat d.d., koji će ustupiti Hotel Elaphusu. Da se ne zaboravi i tradicionalna karnevalska povorka, okupljanje malih maškara je u 14 na Studencu, službeni program u Hotelu Elaphusa počinje u 15. Voditelji i pomagači su bolski srednjoškolci, dok je za glazbenu podršku zadužen Marin Estrada, a bit će i plesna animacija uz trenera Stipu iz bračke plesne škole Montuno. Za svaku maškaricu tu je i krafna i sok.

Rasplesani karneval na programu je u srijedu 27. veljače, u velikoj dvorani Doma kulture u 18 sati. Održava se plesni koncert pod maskama, a nastupa Baletni studio Centra za kulturu Bol.

U ponedjeljak 4. ožujka od15 sati na programu je tradicionalna karnevalska tumbula u prizemlju Doma kulture.

U utorak 5. ožujka je glavni karnevalski dan – jedan i jedini BOLSKI KARNAVOL.

U 13 sati maškare se okupljaju na pumpi i karnevalska povorka kreće po mistu. Tastamenat se čita u na Studencu kad povorka stigne, a obično iza 15.30 sati budući da je prošlih godina bilo lijepih zaustavljanja i posebnih programa na putu.  Svake se godine i grupe sve više i bolje predstavljaju nakon čitanja tastamenta, a iza svega se na Pumpareli ispraća i pali Jure Karnavol. 

Nakon svega, maškare će se uz pašticadu, zabavu i ples družiti u Domu kulture. Za svirku je zadužen B-band. 

U vrtiću i školi se tete, učiteljice i mame danima pripremaju i rade, grupe odraslih se već neko vrijeme sastaju po kućama i stvaraju, bojaju, uživaju. Ekipa oko Jure Karnavola priprema glavnog glumca za povorku, a tastamenat se uvijek nekako dogodi. Uzdamo se opet u barba Matu Bočinetota, Katiće i druge pomagače. Lovrotu, Brankoto Pirčiću, Nježnemu, svima oko Bumbe i svim kreativnim i uživljenim bolskim ekipama unaprijed čestitamo i zahvaljujemo jer svi skupa stvaramo još “jedon KARNAVOL u Buol”!  

 U nastavku fotografije prošle godine.

Više fotografija prošlogodišnjeg karnavola možete pogledati u galerijama fotografija Anne Hero i Vinka Kale.