Foto: Anna Hero / CZK Bol / Ivana Radić / Tino Vuković

Ili kako su Bračani napravili gužvu na letu za Mars

Neobična lokacija održavanja ovogodišnje Noći muzeja na Braču u samoj zračnoj luci i zasigurno dobra kombinacija organizatora –  Centra za kulturu Brač i Aerodroma Brač, koji su ponudili izvrsnu priču kulture i napretka, rezultirali su pravom gužvom i dobrom energijom  na bračkom aerodromu.

Bračka je Noć muzeja 2019., tako počela u petak, 1. veljače , od  19 sati, a pod radnim nazivom Od špiljske tmine do zvjezdane prašine.

Posjetitelji Noći muzeja mogli su tako obići aerodrom, pogledati nebo kroz objektiv teleskopa, a direktor Tonči Peović predstavio je ideju o održivom zrakoplovstvu. Pustinja Blaca prvi je brački muzej snimljen kroz virtualnu šetnju koja je premijerno predstavljana gledateljima u Noći muzeja. Ravnateljica Centra za kulturu Brač, Jasna Damljanović,  govorila je o ideji održivog razvoja i planu revitalizacije Pustinje Blaca, a prikazana je i prezentacija o Blacima.  U aerodomskom je kafiću druženje nastavljeno uz nastup Klape Pastura i izložbu fotografija.

Slatke, domaće zalogaje pripremili su bračke žene, a svemirske kolačiće napravili su učenici iz Supetra, Bola i Postira. 

Bolska je srednja škola, osim slatkog doprinosa ugostiteljske škole, sa učenicima spremila i mali program pa je nekoliko učenika čitalo bračke pjesnike i pjesme o Braču, a nastupila je i bolska klapa Veras.

Prvi su se putnici chekirali na letu za Mars, a ispraćaj se odvijao ispod divnih bračkih kišobrana iz Zaklade Roberta  Barille “OTOK BRAČ – negdje između mora i zvijezda”.

U Noći muzeja, zahvaljujući sponzorstvu prijevoznika Autotransa Arrive, organiziran je besplatan prijevoz iz bračkih mjesta na Noć muzeja. 

Čestitke svima!