Tekst: CZK Brač

Izložba akademskog kipara Lovre Jakšića „Zapisi iz unutrašnjega kamenoloma“ u Galeriji umjetnina „Branislav Dešković“ u Bolu otvara se 5 .kolovoza u 21 sat, a moći ćete je pogledati do 5.rujna 2020. u radnom vremenu Galerije: 16:00 – 22:00 (utorak, petak, subota) 9:00 – 15:00 (srijeda, četvrtak, nedjelja).

Rođen 1981. godine, Jakšić je 2005. diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom prof. Kažimira Hraste. Član je HULU-a Split, živi i radi u Donjem Humcu na otoku Braču i redovito izlaže u svojim galerijama „Jakšić“ u Splitu i na Braču.

„U svome genetskome kodu ovaj umjetnik od kamena nosi svaki peganj te grube i razastrte stine. Ostati na otoku i bespogovorno prihvatiti sve njegove uvjetovanosti značilo je odrediti se prema svijetu djelujući unutar jednog specifičnog mikrokozmosa“, piše kustos Tino Vuković. U katalogu Jakšićeve izložbe u Bolu, prof.dr.sc. Ive Šimat Banov ističe : „Nije riječ samo o zanatu, rukama i dlijetu. Nije riječ o postojanosti i trajnosti kamena kipa koji će nas nadživjeti. Riječ je o traganju za autoritetom teme kroz autoritet kamene mase. Stoga stajaće i sjedeće figure, u pokretu ili u mirovanju dinamičnih i raznovrsnih profila govore kako se u kamenom svijetu miješa mitsko i realno i kako subjektivno svladava otpor tvrda kamena. To je napor da se figuracija poveže s jednostavnošću i čistoćom oblika, da i hrapave i glatke stijene oblika ukažu i na postojanost i na senzibilnost; svoju jednostavnost gologa oblika i svoju mitsku slojevitost“. S lakoćom se možemo složiti s tvrdnjom Šimata-Banova: „ Ljekovito je vidjeti puno kiparsko tijelo. Ovo je Lovrino kiparstvo i oblik vjere u vječno i nepromjenjivo upisane u civilizaciju kamena“.

Tijekom razgledavanja izložbe, zbog vaše i naše sigurnosti, ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih preporuka:

  • nosite zaštitnu masku za lice
  • održavajte razmak od 2 metra
  • pri ulasku u zgradu upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku
  • ako imate simptome respiratornih bolesti (kašalj, povišena tjelesna temperatura), molimo vas da ostanete kod kuće