Mali formati – velika priča iz kulture

Danas se u Bolu  otvara po mnogočemu posebna i za Bol neizmjerno važna galerija, nazivom i sastavom od malih formata, ali nastala velikom gestom i još većim trudom i ljubavlju svih uključenih.

Ivica Karninčić - Koloč

Ivica Karninčić – Koloč

Gospodin Ivica Karninčić – Koloč, Boljanin, veliki kolekcionar i dugogodišnji organizator likovnih kolonija u Bolu odlučio je donirati zbirku djela malih formata iznimne vrijednosti svom rodnom Bolu. U zbirci su djela velikog broja hrvatskih autora od Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Mirka Račkog, Emanuela Vidovića, Otona Glihe, Antuna Masle, Dušana Đamonje, Ivana Kožarića…

Selekciju djela za galeriju radio je Igor Zidić.

Poljoprivredna zadruga Bol, vlasnik zgrade u samom centru Bola odlučila je ustupiti svoj prostor i urediti ga kao galerijski te trajno na kvalitetan način zbrinuti ovu novu vrijednost Bola.

Mladi arhitekti studija PIN – Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina uredili su galeriju na impresivan način. Uređenje je već predstavljeno u časopisu ORIS, a nominirano je i za nekoliko nagrada: PIN Studio

U ovom vremenu u kojem se sve pretvara u apartmane i isplative objekte, a u kulturu se sve rjeđe želi ulagati velika je vijest i poseban događaj da netko poklanja ovakvu vrijednost, a da Poljoprivredna zadruga, a unutar nje i sami mještani,  spremno ulažu nezanemariv novac u prostor i održavanje objekta.

Svečano otvorenje Galerije malih formata u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice (1897.) dogodit će se danas  u petak, 14. 8. u 21 sat.

Čestitke i zahvale i Poljoprivrednoj zadruzi, a posebno gospodinu Karninčiću i cijeloj njegovoj obitelji za ovaj neizbrisiv trag i poklon Bolu.

Obitelj Ivica Karninčić - Koloč