U Bolu je ovih dana završeno snimanje filma radnog naslova “Bolski turizam u doba korone” za koji scenarij i režiju potpisuje Ivica Jakšić Čokrić Puko, bolski „antifašistički umjetnik, borac protiv turizma, demokracije i Coca-cole“. Film je snimao poznati snimatelj i milenijski fotograf Šime Strikoman.

Godina je puna iznenađenja, pa su se i kartonski gosti dobro uklopili u neobičnost ove zaista posebne, epidemijske turističke sezone.

Što su radili kartonski gosti po Bolu? Pili u kafiću, bili na plaži, vozili se brodom, vodili ljubav – ma sve što i “normalni” gosti. Snimljeno je nešto više od 100 scena.

Snimanje je bilo fizički naporno jer smo snimali od jutra do mraka. Ideju o kartonskim turistima ukrao sam od samog sebe. Naime, pred petnaestak sam godina u Zagrebu, u sklopu prezentacije knjige poezije, Samer tajm – koju je izdao Ghetaldus, a zatim prošireno izdanje i AGM – izlagao kartonske makete turista- objasnio je Puko. U snimanju filma najviše su mu pomagali Dinko Karninčić, Zoran i Arsen Kojdić, koji su ujedno i glumci u filmu, kao i tajnica “Šušura”, Željana Cvitanić. Kao poseban kuriozitet filma, autor izdvaja tri glumice, debitantice, tri velike bolske gospođe, dame, Mojno Bućo (89), Đinu Zavajina (89) i mamu Dinu (85) – “Buog njin do zdrovje”

– kaže Puko, i dodaje da su kroz amatersku multimedijalnu putujuću artističku skupinu za mentalnu higijenu, fizikalnu terapiju i brzu prehranu “Šušur – Bol“ svi Boljani imali šansu za svojih pet minuta slave i mnogi su to i ostvarili! Završna scena ove bolske filmske priče bit će Strikomanova milenijska fotografija koja će biti snimljena 10. srpnja. Uz kartonske turiste svi Boljani su pozvani da sudjeluju u milenijskoj fotografiji. Ostaje nam da stpljivo dočekamo jedinstveni film u svjetskoj kinematografiji, film s glumcima – fureštima od kartona! U planu je uskoro večer donatorskog prikazivanja na kojoj će se kartonski turisti s potpisom moći i trajno udomiti!