Centar za kulturu Brač poziva  na otvorenje izložbe akademskog kipara Dina Bićanića u Galeriji umjetnina „Branislav Dešković“ u Bolu, u subotu  24. srpnja u 21 sat. 

Dino živi i radi na Hvaru, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu u klasi Kažimira Hraste 2007.  Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, finalist je Nagrade Radoslav Putar 2020. i dobitnik jedne od tri jednakovrijedne nagrade na Tridesetdevetom splitskom salonu.

Dobar poznavatelj Dinova rada i autor predgovora ovoj izložbi  Vedran Perkov zapisao je : “Dino živi na Hvaru. Rečenica prva, nešto da se započne tekst.(?) Podatak jasan iz životopisa. Ništa bitno, ništa posebno?! Kao da nešto mijenja na stvari živi li umjetnik u Zagrebu, Beču, New Yorku, Singapuru ili na Hvaru? ‘Ajde, ipak malo mijenja. Priznajem. Oni koji žive u Beču, New Yorku ili Singapuru svakodnevno se susreću s umjetnošću i kolegama. Ukratko, u centru su onoga što se naziva art svijetom. Uvjeti za rad, stvaranje, produkciju su kudikamo bolji. Ako ne bolji, onda barem dostupniji, komodniji. I što sad? Želim li reći da bi Dinovi radovi bili bolji, ljepši ili „umjetničkiji“ da živi u Velikom Gradu, okružen umjetnošću, umjetnicima, u centru nekog art svijeta?  Ali, on živi na Hvaru.Izdvojenost, okruženost morem je, najjednostavnije rečeno, situacija uronjenosti u drugovrsnost. Je li moguće da otočka zatvorenost potpuno neočekivano postaje vlastita suprotnost?…

(…) Kao što citat kaže: otok postaje mjesto velike slobode, mjesto na kojem se otvorenije i iskrenije gleda na svijet. Takvi su i njegovi radovi. Čas lagani, čas teški. Simpatični, a opet bolni. Banalni, a puni značenja. Radovi poput bonace i bure: griju i lede do kosti. Iskreni i svoji. Posebni. Samostalni, okruženi morem art svjetova koji ih tek ovlaš dodiruju. Najvažnije od svega: slobodni.”

Izložba iz ciklusa „Ljetne izložbe u Galeriji na otoku“ ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i medija i Wiener osiguranja d.d., a ostat će otvorena  do 10. kolovoza 2021.

Dobro nam došli!

Jasna Damjanović, ravnateljica
Tino Vuković, kustos – voditelj Galerije umjetnina Branislav Dešković

otvorenje izložbe akademskog kipara Dina Bićanića u Galeriji umjetnina „Branislav Dešković“ u Bolu