Tekst: S.B.

Bol na Braču ima svoju pjesničku publiku, čitatelje i ljubitelje poezije! Dokazuje to i ove godine izvrsno posjećen festival Odvalimo se poezijom koji se su Bolu održao petu godinu za redom, od 27. do 29. kolovoza, kao dio kulturne manifestacije Bolsko lito i uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. Festival  je i ove godine nastavio ideju poticanja susreta među autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik, te koristeći otočke lokalitete kao gradivne elemente pjesničkog susreta.

U prijateljskoj atmosferi, uz interakciju posjetitelja i gostiju i muziciranje polaznika jazz radionica Međunarodne ljetne škole – Jazz Bol SummerFEST (posebno u večernjim programima), festival Odvalimo se poezijom pokazao se kao događaj na koji je vrijedilo doći, upoznati autore, dobiti preporuke i nadahnuti se za samostalno čitanje i istraživanja poezije. Koliko dojmova, susreta i radosti stane u samo dva dana, teško je opisati. Ovogodišnji su gosti bili cijenjeni, prepoznati i nagrađivani autori, Evelina Rudan, Senko Karuza, Ivica Jakškić Čokrić Puko, Tamara Đermanović, uz moderiranje Sanje Baković, pjesnikinje i novinarke koja je i inicijatorica ovog festivala kao i Ivane Bošković, ravnateljice Centra za kulturu Općine Bol, profesorice hrvatskog i njemačkog jezika, koja je prepoznala vrijednost ideje festivala te mu svojim radom i kreativnošću dala svu podršku i uvrstila ga u manifestaciju Bolsko lito.

U subotnjoj završnoj večeri 28. kolovoza, u programu “Parvo liga” u galeriji Doma kulture gošća je bila pjesnikinja Evelina Rudan. Predstavljena je njezina pjesnička knjiga “Smiljko i ja si mahnemo” (Fraktura, 2020) za koju je autorica 2020. i 2021. godine dobila čak četiri književne nagrade, “Ivan Goran Kovačić”, “Tin Ujević”, “Fran Galović” i nagradu HAZU. Knjiga “Smiljko i ja si mahnemo” pisana je na istarskoj čakavici i čini ju 40 pjesama.

Evelina Rudan autorica je šest knjiga poezije. Profesorica je na Katedri za hrvatsku usmenu književnost i autorica knjige Vile s Učke. Žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića .

U drugom dijelu završne večeri, u programu “Sa škoja na škoj” gost je bio pjesnik s otoka Visa Senko Karuza. Poznat do sada kao pisac kratkih priča, Karuza je novom knjigom “Nestajanje” (MeandarMedia, 2020) otkrio svoj pjesnički glas. Publika ga je dočekala s velikim zanimanjem.

U jutarnjem programu u subotu 28. kolovoza u miru vrta Dominikanskog samostana u Bolu gosti su razgovarali i čitali misli pustinjskih otaca iz knjige Mudrost pustinje Thomasa Mertona (prijevod Sanda Hržić).

Kako je na južnoj obali Brača u okolici Bola i Murvice smješteno više pustinjačkih eremtiaža (Blaca, Dračeva luka, Zmajeva spilja…), svake godine na festivalu jedan od programa posvećen je poeziji i tekstovima pustinjaka.

To je uvijek intimniji dio programa namijenjen prvenstveno sudionicima festivala koji iz uloge darivatelja poezije na trenutak postaju čitači i slušatelji tuđeg stvaralaštva. Vrijedi istaknuti jednu od misli iz predstavljene knjige koja je posebno inspirirala sve prisutne: “Priča se da je opat Agaton tri godine nosio kamen u ustima dok nije naučio šutjeti”.

Sudionici su posjetili obnovljeni i preuređeni muzej Dominikanskog samostana, a domaćin i sudionik bio pater Ivica Plenković, omiljeni padre Ivo.

U prvoj večeri, u petak 28. kolovoza, kada je i započeo Pjesnički festival Odvalimo se poezijom, u prvom programu “Bročki glos”, gost je bio bolski pjesnik Ivica Jakšić Čokrić Puko, uoči reizdanja njegove knjige Čovik na bolskoj čakavici, s kojom se prvi put kao pjesnik javio još 2000. godine. Pjesme iz knjige kao što su “Čovik”, „Uvik ništo fali“, „Koliki je Broč“, „Broški čovik“, „Broško trilogija“, postale su antologijske, gotovo klasici, izvode se već godinama javno u različitim prigodama. Centar za kulturu Općine Bol odlučio se iznova objaviti Čovika kako bi Boljani i prijatelji Bola i poezije imali priliku kupiti i darovati ovu knjigu pošto ju je trenutno nemoguće nabaviti.

Iste večeri u drugom dijelu programa, u dijelu naslovljenom “Off scena – Sjećanje na Zagajewskog: optimizam i melankolija”, pjesnička je publika uz sjajno moderiranje Tamare Đermanović upoznala poeziju i biografiju velikog poljskog i europskog pjesnika Adama Zagajewskog, iznenada preminulog u proljeće ove godine. Na našem jeziku prevedena je njegova knjiga poezije Nevidljiva ruka (MeadarMedia, 2013), a uskoro će još dvije njegove pjesničke knjige, Asimetrija i Pravi život objaviti nakladnička kuća V.B.Z (sve knjige u prijevodu Đurđice Čilić). Adam Zagajewski spominjao se i kao kandidat za Nobelovu nagradu. Hrvatsku je posjetio 2019. godine je čak bilo govora da će kao sudionik doći na festival Odvalimo se poezijom. Ovim programom odano je poštovanje ovom velikom autoru. Cilj cjelokupnog projekta Odvalimo se poezijom je poticanje vidljivosti i čitanosti poezije, a ove godine posebno, u Godini čitanja kako ju je proglasilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, na festivalu se tematiziralo čitanje, pjesničke knjige koje volimo, kao i vrijeme koje posvećujemo čitanju i književnosti.