Tekst: S.S. | Foto: I.B.

Donosimo par fotografija iz Doma kulture kao i koristan prateći tekst Siniše Soljačića s novog bolskog portala, a o vrijednoj i posebnoj donaciji, a koju su novi bolski vlasnici iz stare kupljene kuće sačuvali i poklonili Centru za kulturu Bol za budući bolski zavičajni muzej. Zasad su bez posebnig reda posloženi u staklenim vitrinama u povišenom dijelu Doma kulture i mogu se vidjeti svakoga dana jer je Dom kulture stalno otvoren.Hvala donatorima, ali i Siniši na dodatnim informacijama.

https://bolskiparapet.info/…/izlozeni-eksponati-iz…/

U Bolu mnoge kuće pričaju svoje priče. Polako, ali sigurno, one idu u zaborav. Mnoge kuće su i promijenile vlasnike.

Jedna od tih kuća je i kuća Misirovih u kojoj je u prizemlju bio manji dućan. Iz te kuće potječe poznati bolski svećenik, dominikanac, pater Bepo Karninčić ili, kako su ga svi Boljani zvali – padre Bepi. Njegov brat Anđelo je bio pomorski kapetan, a kasnije i komodor, što je bio visoki naslov najstarijeg zapovjednika broda u velikim brodarskim kompanijama. Treći brat bio je Tomažin. Imali su i dvije sestre od kojih je jedna, zajedno s roditeljima, radila i održavala dućan. Druga sestra udala se u obitelj Brešković (Golub).

Novi vlasnici kuće su mnoge predmete, slike, pisma, razglednice kao i drugu pisanu korespondenciju koju su zatekli u kući poklonili Domu kulture. To će, za sada, biti izloženo u vitrinama gornje galerije u Domu kulture.

Povijesni su to eksponati života i uspomena jedne vrlo ugledne i zanimljive bolske familije. Pozivamo vas da pogledate tu malu zbirku uspomena.