Tekst: I.B. | Foto: FB - Ivana Bašić

S posebnim veseljem u Centru za kulturu Bol uvijek predstavljamo lokalne stvaralačke snage – umjetnike svih vrsta, profila i ideja, ali u jesenskoj bračkoj idili i tuzi – posebno mjesto ipak imaju oni koji pišu…
Ovoga puta to je naša mlada i posebna i draga Ivana Bašić…i njena Riječ ili dvije …

Srijeda, 10. studenog 2021., Dom kulture, 19 sati
Druženje, predstavljanje, čitanje i razgovor…
Ivana Bašić
Ili najbolje o njoj od nje same…

https://www.facebook.com/IskrenoKoka

Moje je ime Ivana, ali se rijetko odazivam na njega. Svi koji me privatno poznaju zovu me Koka, to je nadimak koji sam dobila u djetinjstvu i iz nekog je razloga postao ustaljen. Rođena sam 8. prosinca 1992.
Odrasla sam u Selcima na otoku Braču i tu sam završila osnovnu školu. Opću sam gimnaziju završila u Bolu, a nakon toga sam otišla na studij u Zadar. U Zadru sam rasla kao osoba i razvijala se emotivno. Zadar je grad koji je moj karakter korigirao i “umekšao”. Nije mi samo dodijelio diplomu profesora hrvatskog jezika i književnosti, već sam zauvijek ostala vezana za njegove ulice i ljude. Počela sam pisati još u srednjoj školi, ali najaktivniji period pisanja bio je neposredno nakon gubitka voljenih. Riječi su iz mene navirale onda kada sam bila najrazočaranija, ali i najsretnija. U onim noćima u kojim je vladao nesnosni muk, tišinu sam razbijala slovima. Određeni su tekstovi napisani i na mjesnom govoru jer smatram da čovjek treba ostati vjeran svom dijalektu. Pišem najiskrenije moguće pa svaki tekst i zaokružim s “Iskreno, Koka”. Datumi su mi iznimno bitni pa tekstovi nemaju naslova ni posvete jer ljudi kojima je posvećen određeni prozni iskaz znaju tko su… Prije godinu dana sam otvorila Instagram profil i Facebook stranicu pod nazivom”Riječ ili dvije”, to je bio prvi korak u razotkrivanju same sebe. Stranica trenutno broji oko 4400 pratitelja (čitatelja).
Također, Anna Lit književni portal (portal čija je primarna svrha otkrivanje novih ženskih imena u književnosti) jednom mjesečno objavljuje moje tekstove u rubrici proza, a moja je posljednja priča pisana na dijalektu objavljena u Zborniku radova “Pinka smija” Gradske knjižnice Kaštela.

Veselimo se, dobrodošli!

Predstavljanje autorice u Centru za kulturu Bol - Ivana Bašić - Riječ ili dvije...