U suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol i u sklopu 29. Bolskog lita i ove godine na poziv i inicijativu suvremene hrvatske umjetnice Renate Poljak, nastavljaju se Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču.

Ovogodišnja lokacija je kino pod zvijezdama Ljetno kino Bol, koje će u četiri dana (od 16. do 19. kolovoza) postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena i recentna kako hrvatska tako i inozemna umjetnička produkcija.

Sva četiri dana projekcije u Ljetnom kinu Bol počinju u 22 sata i ulaz je besplatan.

Program se otvara premijernim prikazivanjem u Hrvatskoj novog  rada Renate Poljak “Još jedan odlazak”. U centru interesa je naracija koja se odvija na tri ekrana, a pratimo potapanje admiralskog broda Vis dok glavnu ulogu igra glumica iz Renatinog prošlog filma Partenza. Nakon razgovora slijedi novi film Igora Grubića, eksperimentalna animacija koja kroz odnos oca i sina govori o propalom sistemu, radu i tvornici, korištenjem različitih medija, na vizualno i konceptualno zanimljive načine. Nova zvijezda internacionalne scene Dane Komljen uz Jamesa Lattimera na potpuno neočekivan i poetičan način stvaraju film o nastajanju Brazilije. Dok posljednji film prvog dana izlaganjem o zvjezdanom nebu i filmskoj vrpci Davora Sanvicentija ljetnom kino dajemo novu dimenziju.

Programi prvog i drugog dana nastali su u suradnji s Kinom umjetnika, programom iza kojeg stoji naša gošća, povjesničarka umjetnosti i kustosica, te kustosica hrvatskog paviljona na venecijanskom bijenalu Branka Benčić.

Drugog dana program otvara vesela animirana komedija erotskog naboja i specifične estetike potpuno nadahnute motivima radova Vaska Lipovca ‘Biciklisti’. Autor je Veljko Popović, a film je već dobitnik mnogih nagrada medu kojima i Priznanje žirija u Annecyu. Da bi otočkoj publici ostali blizu po temi i senzibilitetu pomaže nam Mezostajun, novi film Ivana Ramljaka koji istražuje razlike između ljetnog i zimskog života na škoju, točnije u Korčuli. Video rad iz serije Ova žena se zove Jasna  Epizoda br 3/ Ruševine dio je istoimenog višegodišnjeg filmskog projekta naše poznate umjetnice i profesorice novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u zagrebu Nicole Hewitt. Kako bismo pojasnili što to umjetnici rade kada su na odmoru, za kraj drugog dana predstavljamo 30 minutni dokumentarni film nastao za vrijeme boravka 11 avangardnih muških umjetnika u luksuznom resortu u Novom Vinodolskom u okviru projekta “Umjetnik na odmoru”.

Manifestaciju nastavljamo cjelovečernjim filmovima – predstavljamo dva velika filma o dva velika umjetnika. Prvi je u predstavljanju Branka Franceshija Braco Dimitrijević: Louvre is my studio, street is my museum, a sutradan, za kraj festivala poslastica za sve i svih; film o legendi konceptualne umjetnosti, čovjeku čije je shvaćanje umjetnosti promijenilo naš svijet i njegovu percepciju, osobi velike karizime i iznimnog uspjeha Josephu Beuysu.

Program se održava uz potporu Centra za Kulturu Općine Bol, Kina Mediteran i HAVC-a te su sve projekcije i popratni programi kako smo već naveli – besplatni.