Ove nedjelje 26. kolovoza u galeriji Doma kulture u 20.30 sati otvara se posebno vrijedna izložba “Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata” koju je osmislio selački glazbenik, glazbeni kritičar poznat i kao “čuvar” bračke baštine, Siniša Vuković.

Ova izložba donosi vrijedno blago od oko  200-tinjak Biblija na oko 100 jezika i pisama koje je Siniša Vuković primio iz svih  krajeva svijeta sakupljajući različite Biblije.

Autor izložbe je na ideju o skupljanju Biblija došao spontano kada je bio na hodočašću u Rimu 1997. godine gdje je kupio Bibliju na hebrejskom jeziku.

Kako je tom prilikom na hodočašću sreo i argentinske bogoslove s kojima su njegovi suputnici i on igrali zajedno nogomet, čuvši za Vukovićevu Bibliju na hebrejskom, darovali su mu i Bibliju na španjolskom jeziku, i tako je započelo skupljanje. Na njegovu adresu u Selca stizale su Biblije iz cijelog svijeta. Biblije je kupovao na svim svojim putovanjima pa će izložba predstaviti Biblije tiskane širom svijeta, od Azije preko Afrike do Južne Amerike. Važno je također napomenuti da je Siniša Vuković vlasnik i gotovo svih izdanja Biblije na hrvatskom jeziku, koja će sva biti izložena u bolskom Domu kulture.

Primjerice, među prikupljenim Biblijama su i izdanja kao što su ona Bartola Kašića što je najstariji hrvatski prijevod Biblije, te pretisak prvog objavljenog izdanja Svetog pisma Matije Petra Katančića iz 1831. godine.

Bit će izloženo i 30-ak Biblija na neobičnim i egzotičnim jezicima i pismima koji se govore, ili su se govorili na Filipinima i Japanu, Kini i Južnoj Koreji, na Tajlandu i Indoneziji, zatim njih više iz Indije, Nepala, Pakistana, Afganistana, Irana, Gruzije, Armenije, Saudijske Arabije, do niza afričkih jezika u Alžiru i Nigeriji (yoruba, efik, igbo), te lokalnim jezicima iz Južnoafričke Republike, Botswane, Zimbabwea, Kenije, Somalije i dr. Zastupljeni su gotovo svi europski jezici, te niz izdanja na ćirilici (Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Azerbajdžan, Bugarska, Makedonija, Srbija).

Ova je izložba već gostovala u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu u okviru “Dana kršćanske kulture’, u Državnom arhivu u Vukovaru, te u Selcima na Braču.

U Bolu izložba ostaje otvorena do 8. rujna, uz slobodan ulaz.

*Napominjemo da je u ovom terminu prvotno u programu Bolskog lita bila najavljena izložba fotografije bračkog autora Božana Štambuka, no došlo je do izmjene programa, a iduća izložba radova Tihomira Čirjaka otvara se kako je i predviđeno 9. rujna.