Već osamnaestu godinu za redom u Bolu se održava Večer klapa debitanata, ove godine u sklopu 52. Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Tako će u Teatrinu u petak 8. lipnja u 21 sat biti održana natjecateljska večer klapa, a u subotu 9. lipnja u 20.30 sati revijalna večer pobjednika.

U Bol ove godine dolazi ukupno 11 debitantskih klapa, 4 muške (Gradec, Concordia, Idro i Duare) i 7 ženskih klapa (Užanca, Iskre, Divna, Bura, Zvizdan, Luše i Sorelo).

Obje će večeri voditi naša poznata radijska voditeljica Edita Lučić Jelić.

Redoslijed nastupa u petak je:
Užanca (ž) – Lopar, Gradec (m) – Zagreb, Iskre (ž) – Delnice, Divna (ž) – Trpanj, Concordia (m) – Međugorje, Bura (ž) – Čitluk, Zvizdan (ž) – Posušje, Idro (m) – Zadar, Luše (ž) – Split, Duare (m) – Zadvarje i Sorelo (ž) – Zagreb. Kao gost večeri nastupit će i bolska klapa VERAS.

Pobjednici natjecateljske večeri u Bolu prolaze dalje na izborne večeri Festivala u Omišu u srpnju. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u Bolu će činiti mag. art. Marijo Krnić, Ivana Šutić, prof. i Branko Terze. U okviru klapskih događanja u Bolu ovoga vikenda bit će i promocija monografije “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016”, autorice Herci Ganza, i to u subotu 9. lipnja u 11 sati u Domu kulture.

Debitantske klapske večeri Omiškog festivala ujedno najavljuju Bolsko lito, veliku manifestaciju kulture koja u Bolu traje od lipnja do listopada i odvija se u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol.

Večer debitantskih klapa pokrenuta je 2001. godine i postala je važno mjesto susreta mladih klapašica i klapaša koji se bore za plasman na “velikom” festivalu.
Bol rado otvara vrata klapskoj pjesmi i s ponosom sudjeluje kao suradnik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, posebno ako znamo u Bolu djeluju tri klape, muška klapa Braciera, ženska klapa Užonca te nove bolske pjevačke nade, dječja klapa Veras.