Filmom o avangardnom njemačkom umjetniku Josephu Beuysu koji je sinoć posebno nadahnuo publiku u Ljetnom kinu Bol, završili su jučer Dani umjetničkog filma u Bolu “Films Like No Other” koji su trajali od 16. do 19. kolovoza.

Još na otvaranju pokretačica i inicijatorica ovog posebnog filmskog događanja umjetnica Renata Poljak rekla je kako je cilj ponuditi filmove koji nisu komercijalni i koje publika ne može vidjeti u redovnoj ponudi “običnih” kina.

U posljednja četiri dana bolska je publika vidjela 10 radova, 8 umjetničkih i 2 dokumentarna filma, a popunjenost ljetnog kina pokazuje da se u Bolu posljednjih godina stvorila i okupila istančana publika koja voli i cijeni drugačiji film.

Ovo je sedma godina da se u Bolu održavaju Dani umjetničkog filma, čiji je prvotni naziv bio “Lovely Days“.

Ovo nam je najbolje izdanje do sada,  bilo je najviše gledatelja i jako sam zadovoljna. Posljednje dvije večeri prikazali smo dva dokumentarna filma u svrhu edukacije publike, jer je jedan od ciljeva festivala i edukacija. Film o Braci Dimitrijeviću, jednom od najpoznatijih umjetnika s područja bivše Jugoslavije, kao i film koji smo prikazali zadnje večeri o Josephu Beuysu, upravo su prikazani u svrhu edukacije. Ove nas je godine poslužilo i lijepo vrijeme što je važno s obzirom da su projekcije na otvorenom

– rekla nam je Renata Poljak.

Njezin film “Još jedan od odlazaka” publika je vidjela još prve večeri, o namjernom potapanju Titovog admiralskog broda “Vis” 2016. godine. Film je na neki način nastavak njezine “Partenze” no ovoga puta govori o odlasku broda u podmorje, o momentu kada nešto što je služilo plovidbi odlazi i mijenja svoju svrhu, te postaje turistička podmorska atrakcija.

Druge večeri posebnu je pažnju privukao film Veljka Popovića “Biciklisti” nadahnut radovima Vaska Lipovca.

“Films Like No Other” predstavio je filmove koji su otvorili brojne teme suvremenog društva. Uz uživanje u filmovima, oko festivala se stvorila i posebna atmosfera, pa su okupljanja i druženja pred Marinerom kao i neformalni razgovori nakon filmova dodali šarm bolskim filmskim danima.

Dani umjetničkog filma “Films Like No Other” na značajan i jedinstven način obogaćuju program kulturne manifestacije Bolsko lito otkrivajući publici nova strujanja u vizualnom stvaralaštvu suvremene umjetnosti. 

Mi koji smo vidjeli filmove i uživali u drugačijim filmovima željno očekujemo iduće izdanje kako bismo saznali nešto novo i vidjeli radove koji se rijetko mogu vidjeti jer nisu dio main stream kino repertoara. Kako je rekao Vlado Martek, hrvatski pjesnik i konceptualni umjetnik, u jednom od prikazanih filmova “Umjetnik na odmoru”, “umjetnost ne služi da uljepšava već da razbuđuje”, stoga bismo prikazane filmove osim drugačijih, mogli nazvati i “razbuđujućima”, onima koji šire perspektivu i donose neke nove momente u iskustvu i doživljaju odnosa svijeta i umjetnosti.