U Bolu ima mjesta i ljubavi za poeziju, može se reći nakon što je u nedjelju završio pjesnički festival Ovalimo se poezijom koji se u sklopu Bolskog lita održava u Bolu drugu godinu zaredom.

Posljednji program u nedjelju ujutro, razgovor na temu “Poezije na mrežama”, održan je u Coctail baru Boleru gdje se petnaestak gostiju okupilo na jutarnjoj kavi otvorivši važne teme i pitanja o mjestu književnosti u virtualnom prostoru. Mišljenja i viđenja bila su različita, od iskustva da virtualno čitanje nikada neće zamijeniti ono papirnato, do tvrdnje da nam društvene mreže daju velike mogućnosti i dohvat koje nam knjiga ne može osigurati, te do radikalnog stava da nam društvene mreže ” kradu sebe” i čine od nas površne čitatelje. Svoje iskustvo objavljivanja poezije na mrežama ispričao je slikar i pjesnik Hrvoje Marko Peruzović koji je 2016. godine dobio nagradu Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama, navodeći pozitivne učinke korištenja društvenih mreža. Većina je zaključila da knjiga neće nestati, a društvene mreže su prostor s velikim kapacitetom dok mi vladamo njime, a ne on nama.

Večer ranije, u subotu navečer, dva festivalska programa održana su u atriju Galerije umjetnina Branislav Dešković, program “Splitski đir”u kojem je gostovao splitski novinar i pjesnik Siniša Kekez te nam predstavio svoju knjigu ” Splita mi je puna kita”. U programu “Promocije” nove knjige predstavile su Splićanka Katja Grcić i Solinjanka Nada Topić. Oba programa u atriju galerije bila su jako lijepo posjećena, uz interes i uključenost publike. Razgovaralo se o prvim knjigama, procesu pisanja, odgajanju čitatelja, konceptima knjiga, splitskom pjesničkom sastajalištu “Rječilište”, odnosu medija i poezije…

O pjesničkoj turi u Zmajevu špilji i jutarnjem subotnjem programu ” Poezija pustinjaka”već smo izvijestili, više od 20 ljudi oduševljeni su bili stručnim vođenjem znanog Zorana Kojdića, potom zadivljujućim reljefima špilje, da bi na kraju utonuli u tišinu i čitali poeziju mistika i pustinjaka.

Prve večeri festivala u programu “Bročki glos” još u petak navečer, publiku je svojom poezijom odvalio Ivica Jakšić Čokrič Puko pjesničkim performansom “Kuo ni najebo, ti je već zakasni” u punom Teatrinu.

Pjesnički festival u Bolu u vikendu koji je iza nas prošao je uspješno, uz neočekivano veliki interes publike za sve programe. Bol i poezija vole se javno!

Organizator festivala Odvalimo se poezijom je Centar za kulturu Općine Bol i Sanja Baković, inicijatorica ovog pjesničkog projekta.