Što je u Dalmaciji značila i znači konoba, duša života dalmatinskog čovika, u svojem će predavanju “Priča o konobi” ispričati Miki Bratanić, u nedjelju 23. rujna, u Vinariji Stina Bol, u 20.30 sati.

Miki Bratanić autor je projekta “Priča o konobi” čija je misija kroz razne aktivnosti hrvatskoj i svjetskoj javnosti približi fenomen izvorne, tradicionalne, dalmatinske konobe, težakove konobe, u kojoj se pravi, čuva i uživa vino.

Konobu je autor nazvao “koljevkom Dalmacije” jer su mnoge dalmatinske prepoznatljivosti, poput vina, ulja, prošeka, pršuta, sira i iznad svega dalmatinske klapske pisme, rođene i odgojene upravo u konobi.

Izvor priče  jest autorova obiteljska konoba u Vrbanju na Hvaru, koja je proglašena od strane Ministarstva kulture Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Iz nje je crpio inspiraciju za svoju knjigu “Konoba”,  prvu knjigu objavljenu o fenomenu konobe. “Priču o konobi” autor je predstavio stranoj publici u Bostonu, New Yorku i San Franciscu, što su popratili i strani mediji.

Uz predavanje je pripremljena i posebna projekcija fotografija. Ulaz je slobodan.

Ovim predavanjem završava sezona programa kulturne manifestacije Bolsko lito koju je i ove godine pripremio i organizirao Centar za kulturu Općine Bol. Slijedi nam još velika završna fešta na rivi “Adio, lito” u srijedu 26. rujna.

* Napominjemo da je u programskoj knjižici Bolskog lita kao dan održavanja predavanja “Priča o konobi” bio najavljen petak 21. rujna ovoga tjedna, u Teatrinu, no došlo je do malih promjena dogovorom organizatora i izvođača programa.