Koga nije ganula priča o Roku i Cicibeli, siromašnim ljubavnicima iz staroga Splita koji su živjeli u trošnoj gajeti na Matejuški, i koji su sve nedaće prebrodili skupa zahvaljujući svojoj ljubavi?

O ovo dvoje istinitih likova pisao je legendarni splitski kroničar Miljenko Smoje, po njegovu scenariju snimljen je i film, a opjevao ih je i Oliver Dragojević.

Njihova je priča nedavno ponovno postavljena na kazališne daske, te nam najnovija izvedba “Roka i Cicibele” dolazi na daske Teatrina ovaj četvrtak 23. kolovoza u 21.30 sati.

Predstavu “Roko i Cicibela” izvest će glumci Umjetničke akademije Split Monika Vuco i Ivan Baranović, u režiji Milana Štrljića.

Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti od 21. kolovoza u agenciji Santo i galeriji Doma kulture (20h – 23h) po cijeni od 40 kuna, te na dan predstave sat na ulazu od 20 sati, po cijeni od 50 kuna.

Ljubavna  melodrama s elementima pučkog teatra prepoznatljiva po mediteranskom melosu, dolazi iz pera legendarnog splitskog humorista i pisca Miljenka Smoje koji je kroz svoja djela ostavio sjećanje na stari Split.

Predstava prikazuje veliku ljubav Roka i Cicibele u siromaštvu, neimaštini i sanjarenju o boljoj budućnosti, ljubav koja traje i u nedaćama i teškim uvjetima.

Likove Roka i Cicibele publika voli jer su obični i topli ljudi iz naroda, onakvi kakve je Smoje najviše volio, o kojima je pisao i s kojima je proveo život.

Smojina djela vrijedna su ostavština mediteranskog duha, narječja i jezika kojim se govorilo, kao i nekadašnje Dalmacije kakva je nekad bila.

“Roko i Cicibela” bili su diplomska predstava mladog splitskog glumca Ivana Baranovića koji u predstavi igra Roka. Upravo današnje vrijeme materijalizma u kojem se sve ravna prema njegovu božanstvu novcu, dobro je vrijeme za postavljanje na daske toplih i humanih priča poput ove o Roku i Cicibeli, rekao je Ivan Baranović.