Iako je za službeni završetak 29. Bolskog lita planirana već tradicionalna manifestacija pozdravljanja s ljetom na rivi – Adio lito, a koja će se ako vrijeme dozvoli održati na rivi sutra, u srijedu 26. rujna s početkom u 20 sati, kulturna su događanja bogatog ljetnog programa ipak zaokružena u nedjelju navečer  posebnim predavanjem u Vinariji Stina.

 

Što je u Dalmaciji značila i znači konoba, duša života dalmatinskog čovika, u toplom je, ali i stručnom  predavanju uz divne fotografije i glazbu ispričao Miki Bratanić, autor projekta “Priča o konobi” čija je misija kroz razne aktivnosti hrvatskoj i svjetskoj javnosti približi fenomen izvorne, tradicionalne, dalmatinske konobe, težakove konobe, u kojoj se pravi, čuva i uživa vino.

Konobu je autor nazvao “kolijevkom Dalmacije” jer su mnoge dalmatinske prepoznatljivosti, poput vina, ulja, prošeka, pršuta, sira i iznad svega dalmatinske klapske pisme, rođene i odgojene upravo u konobi.

Izvor priče  jest autorova obiteljska konoba u Vrbanju na Hvaru, koja je proglašena od strane Ministarstva kulture Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Iz nje je crpio inspiraciju za svoju knjigu “Konoba”,  prvu knjigu objavljenu o fenomenu konobe. “Priču o konobi” autor je predstavio stranoj publici u Bostonu, New Yorku i San Franciscu, što su popratili i strani mediji.

Bolsko je druženje uz Konobu, a u staroj i moderniziranoj konobi odnosno predivnoj Vinariji Stina, bilo popraćeno utovarom grožđa, mirisima iz podruma, vinskom degustacijom te je na prvi dan jeseni u dobrom društvu mještana i ponekih gostiju podsjetilo na neka stara i toplija druženja te nagovijestilo bolsku zimu.

Posjetitelji su podijelili i neke svoje priče iz konobe, popili po čašu vina i zasigurno otišli s osmijehom, a kako se uvijek odlazilo iz konobe.