Foto: Robert Pleško

U nedjelju, 26.8., u galeriji Doma kulture u 20.30 sati otvorena je posebno vrijedna izložba “Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata” koju je osmislio selački glazbenik, glazbeni kritičar poznat i kao “čuvar” bračke baštine, Siniša Vuković.

Otvaranje su posebno uljepšali bolski svirači, i to dio mandolinskog orkestra Partenca uz pomoć mladog bolskog Kanađanina, Mate Marinkovića, koji im se priključio na tamburi za uvodnu pjesmu Moj galebe te na kraju i sam zasvirao solo Cohenov Hallelujah.

Uz pozdrav i zahvale iz Centra za kulturu Bol, o izložbi i cijelom projektu je govorio i sam autor Siniša Vuković, a posebno lijepo i padre Ivo Plenković.

Naglo zahlađenje, vjetar i kiša  stvorili su kratko dojam zimskog ugođaja, a po velikoj posjećenosti domaćih ljudi i opuštenosti druženja, sinoćnji program Bolskog lita je ipak malo podsjetio na ugodnu bolsku posezonu.

Na zidovima galerije Doma kulture još su uvijek ostale predivne fotografije Roberta Pleška i izložba ” Galeb i ribar”.

U pet velikih vitrina koje je Bolu ustupila Općina Selca posloženo je vrijedno blago od oko  200-tinjak Biblija na oko 100 jezika i pisama koje je Siniša Vuković primio iz svih  krajeva svijeta sakupljajući različite Biblije. Autor izložbe je na ideju o skupljanju Biblija došao spontano kada je bio na hodočašću u Rimu 1997. godine gdje je kupio Bibliju na hebrejskom jeziku.

Kako je tom prilikom na hodočašću sreo i argentinske bogoslove s kojima su njegovi suputnici i on igrali zajedno nogomet, čuvši za Vukovićevu Bibliju na hebrejskom, darovali su mu i Bibliju na španjolskom jeziku, i tako je započelo skupljanje. Na njegovu adresu u Selca stizale su Biblije iz cijelog svijeta. Biblije je kupovao na svim svojim putovanjima pa će izložba predstaviti Biblije tiskane širom svijeta, od Azije preko Afrike do Južne Amerike. Važno je također napomenuti da je Siniša Vuković vlasnik i gotovo svih izdanja Biblije na hrvatskom jeziku, koja će sva biti izložena u bolskom Domu kulture. Izloženo je  i 30-ak Biblija na neobičnim i egzotičnim jezicima i pismima koji se govore, ili su se govorili na Filipinima i Japanu, Kini i Južnoj Koreji, na Tajlandu i Indoneziji, zatim njih više iz Indije, Nepala, Pakistana, Afganistana, Irana, Gruzije, Armenije, Saudijske Arabije, do niza afričkih jezika u Alžiru i Nigeriji (yoruba, efik, igbo), te lokalnim jezicima iz Južnoafričke Republike, Botswane, Zimbabwea, Kenije, Somalije i dr. Zastupljeni su gotovo svi europski jezici, te niz izdanja na ćirilici (Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Azerbajdžan, Bugarska, Makedonija, Srbija).

Ova je izložba već gostovala u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu u okviru “Dana kršćanske kulture’, u Državnom arhivu u Vukovaru, te u Selcima na Braču.

U Bolu obje izložbe ostaje otvorene do 8. rujna, uz slobodan ulaz.