Ovu subotu 22. lipnja, u Bolu na otoku Braču počinje jubilarni 10. festival kulture IMENA, koji poziva sve ljubitelje kulture i gastro užitaka da hrvatske blagdane spoje i provedu upravo na južnoj strani otoka Brača.  Kroz tri dana, do 24. lipnja, Bol započinje ljeto s bogatim večernjim i jutarnjim programom.

Večernji dio festivala u Galeriji B. Dešković kombinira književnost, glazbu i slikarstvo, a na otvorenju će se održati promocija knjige „Deset za deset –Bolje priče za laku noć, nego pilule za spavanje!“, koja je objedinila deset autorskih priča suvremenih hrvatskih pisaca. Tijekom godina gostovali su na Imenima, a u knjizi je sabrano njihovih deset manjih ili većih, lakših ili nešto težih, humorističnih, dubokih ili fiktivnih tema o festivalu, Bolu, imenima, bademima, improvizaciji i spremnosti na sve za kulturu. Autori su  Ivana Bodrožić, Zlatko Gall, Ivica Ivanišević, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Gordan Nuhanović,  Edo Popović, Robert Perišić, Igor Rajki i Ankica Tomić. Osim samih priča, knjiga nudi programski i vizualni prikaz prethodnih godina. Tu istu prvu večer održat će se i scenski nastup „Ćikulota“ Murvičanina Arsena Kojdića te otvorenje izložbe Danijela Srdareva.

Druga i treća večer rezervirane su za koncerte. U nedjelju 23.6. u Galeriji Dešković održat će se koncert „Pjesme iz jednog kraljevstva“,program tradicionalnih pjesama engleskog govornog područja- Engleske, Škotske, Irske i Sj.Amerike. Tijekom svog školovanja u Engleskoj, vokal Ivana Galić zaljubila se u pitke melodije, lirske fraze te životne i duhovite tematike folk pjesama, a na nastupu druge večeri festivala pratnja joj je gitarist Darko Horvat. Nešto drugačiji koncert Ivana Galić će održati i treću večer s Trio bendom, 24.6. na bolskoj rivi pod Ložom. „Pjesme s potpisom“, odnosno pjesme J. Lennona, G. Harrisona, George Michaela, Kate Bush, B. Dylana, Princea, U2 i brojnih drugih u soul/acoustic jazzy varijanti slušateljima će prenijeti uvijek potrebnu poruku ljubavi.

Jutarnji dio programa odvija se 23. i 24. lipnja na bolskoj tržnici pod nazivom „Trudna teća – bolska marenda“, gdje nas mirisi i okusi jela i vina s Brača i Hvara, uz pozadinske zvukove jazza,  podsjećaju na marendu, nekadašnji simbol dalmatinske kužine.

Partneri festivala su Grad Zagreb, TZ Bol, Centar za kulturu Bol i Centar za kulturu Brač, a sponzori su vinarija Stina, hotel Kaštil, hotel Bretanide, restoran Aria, Ars kopija i TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Maja Duka, kreativna producentica festivala
0959029304
Web stranica: imena.hr

 

Deset za deset - Imena 2019.

 

Trudna Teća 2019.