U Bolu je u subotu 8. lipnja održana 19. po redu izborna večer klapa debitanata u Bolu. Bila je to ujedno i prva natjecateljska večer 53. FDK Omiš 2019.

U konkurenciji pet klapa simpatije publike osvojila je  klapa Škrapa iz Selaca te im je uručena  nagrada Školjka sreće. Najveće ocjene stručnog suda u sastavu mr. sc. Marijo Krnić, Velebit Veršić i Mirko Barišić dobila je klapa Izergo iz Lumbarde, a one su uz nagradu Kamen sreće izborile i pravo sudjelovanja u izbornoj večeri Omiškog festivala.

Napominjemo kako su zbog manjeg broja prijavljenih klapa, organizatori iz Bola i Omiša odlučili održati samo jednu večer ove godine, umjesto dvije – natjecateljsku i revijalnu kao do sad. Nastupile su klape: IZERGO (ž) – Lumbarda, RIS (m) – Delnice, OLEUM (ž) – Krasica, LUGARIN (m) – Zagreb i   ŠKRAPA (ž) – Selca, Brač.

Uz pozdravne riječi domaćina i organizatora iz  Bola i Omiša i to gradonačelnika Omiša, Ive Tomasovića, načelnika Bola, Tihomira Marinkovića, ravnatelja Festivala Mije Stanića i ravnateljice Centra za kulturu Bol, Ivane Bošković Ivičić, program se nastavio uz pjesme klapa i voditeljicu Editu Lučić Jelić. Kao gost večeri nastupila je  i bolska klapa VERAS i potpuno oduševila ovaj put publikom ispunjeni Teatrin.

Debitantske klapske večeri Omiškog festivala ujedno  najavljuju Bolsko lito, veliku manifestaciju kulture koja u Bolu traje od lipnja do listopada i odvija se u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol, a ove godine slavi svoju 30. obljetnicu.

Večer debitantskih klapa pokrenuta je 2001. godine i postala je važno mjesto susreta mladih klapašica i klapaša koji se bore za plasman na “velikom” festivalu. 

Bol rado ugošćuje Festival i klape, a i u samom mjestu uspješno se i dugo klapski pjeva.