Bol iza sebe ima desetljeća turizma, ima zaista zlatni Zlatni rat o kojem se ovih dana priča kao o najljepšoj svjetskoj plaži na što smo ponosni. No turističkoj ponudi valja dodati sadržaje i kvalitetu kako bismo svojim gostima i samima sebi pružili nešto više što bi moglo oplemeniti uobičajene ljetne radosti. Jedno veliko bolsko blago iza kojeg stoje godine truda, a koje možda uzimamo zdravo za gotovo, svakako je kulturna i zabavna manifestacija Bolsko lito koje se ove godine događa jubilarno, po 30. put, u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol. Došli smo do polovice ljeta i vrhunca turističke i kulturne sezone pa je tako i Bolsko listo već predstavilo i odradilo mnoge kulturne programe za djecu i odrasle. 

Bolska fjera uz Magazin i klapu Kampanel

U ponedjeljak 5. kolovoza je Bolska fjera, na rivi nas očekuje nastup  grupe Magazin i klape Kampanel. Na dan Bolske fjere Bol višestruko slavi, to je dan njegove zaštitnice Gospe od sniga, Dan Općine Bol i državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. 

Bolska fjera predstavlja veliku i veselu feštu u srcu ljeta no Bolsko lito satkano je od puno malih i vrijednih programa koji dan za danom prate ljetne mjesece. 

30. Bolsko lito i ove godine donosi pregršt kulturnih i zabavnih događanja – gotovo da nema ni jedne večeri u Bolu od početka lipnja pa do konca rujna a da na programu Bolskog lita nije izložba, klasični koncert, kazališna predstava za odrasle ili djecu, nastup domaće klape ili neki događaj tematskih gostujućih festivala. Nedavno je završen izuzetno uspješan street art festival Graffiti na Gradele koji je također dio programa Bolskog lita, događaj koji je ove godine srušio sve rekorde posjećenosti i uspješnosti. Njegov pokretač i autor Marko Boko ove će godine dobiti godišnju nagradu Općine Bol koja će mu biti dodijeljena na svečanoj sjednici Vijeća Općine Bol, upravo za organizaciju Graffita na Gradele. U program Bolskog lita uvršten je i manji dio zabavnog programa, kao što su Bolske litnje noći srijedom na rivi uz domaću zabavnu glazbu i autentičnu gastro ponudu. 

Gostovanje Histriona oduševilo ljubitelje kazališta

Primjerice, protekla dva tjedna u Bolu su se održavali Dani korejske kulture koji su uz izložbu i dva koncerta mještanima donijeli lijepu radionicu izrade korejskih lepeza. Svakog utorka u crkvi Dominikanskog samostana na programu su klasični koncerti iz Ciklusa klasičnih koncerata. Sve je popularniji Ciklus ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture koji otvara vrata mladim i neafirmiranim domaćim i stranim umjetnicima – upravo je u tijeku izložba fotografa Ronija Marinkovića iz Bola pod naslovom “Rasplesano zlato” koja donosi fotografije slavne bolske plaže Zlatni rat u svim godišnjim dobima. Nezaobilazna su kazališna gostovanja za djecu i odrasle u prekrasnom ljetnom kazalištu pod vedrima nebom Teatrinu “Dva ferala”. Nedavno je izuzetno posjećena bila predstava “Tajkuni” Glumačke družine Histrion prema tekstu Mire Gavrana koja je oduševila posjetitelje, a do kraja ljeta očekuje nas još nekoliko zanimljivih predstava za odrasle i djecu. U programe Bolskog lita uključene su bolske lokalne snage kao što su muška, ženska i dječja klapa, mandolinski sastav i folklorna družina.  

Tematski festivali: film, street art, jazz, klape, poezija

Bolsko lito je uz svoje programe otvoreno kao platforma gostujućim manifestacijama i festivalima. Ovoga ljeta u lipnju su održani Festival dalmatinskih klapa Omiš s debitantskim večerima u Bolu i  Imena / bolski Festival kulture, u srpnju je održan street art festival Graffiti na gradele / Festival mladih za mlade. Sredinom kolovoza očekuje nas festival umjetničkog filma i video umjetnosti „Drugačiji film”, zatim Bolske ljetne glazbene radionice / Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća i na kraju mjeseca pjesnički festival Odvalimo se poezijom. U rujnu Boljane i goste očekuje izuzetno atraktivni Međunarodni brački ljetni karnevalFEST / FECC, turistički karneval koji povezuje Bol i Brač sa susjednim zemljama, stavljajući time otok Brač na mapu europskih karnevala. Čitavog ljeta traju vrijedni programi HUM / CROART Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica Bol, te izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković, kao i Festival mediteranskog filma Split s projektom Kino Mediteran u Bolu.

Može se reći da je i ovo jubilarno 30. Bolsko lito osiguralo veliko bogatstvo različitih programa, za sve generacije i iz raznih grana umjetnosti, nastojeći približiti posjetiteljima i domaćima Bol kao mjesto kvalitetne i zanimljive kulturne i zabavne ponude. Cjelokupni program Bolskog lita kreira i organizira Centar za kulturu Općine Bol uz podršku Općine Bol i Turističke zajednice. 

Bol ljeti postaje veliko turističko mjesto, stoga je za svaku pohvalu nastojanje Centra za kulturu i suradnih institucija i festivala da se raznolikim programima domaćima i gostima obogati vrijeme provedeno u Bolu.