Književno i vizualno putovanje “Nepostojeća zemlja” prema knjizi autorice Tamare Đermanović očekuje nas u bolskom kazalištu Teatrin u ponedjeljak 26. kolovoza u 21 sat.

Večer u Teatrinu predviđena je kao dramatizacija knjige Tamare Đermanović Put u moju nepostojeću zemlju, uz čitanje odlomaka, fotografije i muziku. Uz autoricu Tamaru Đermanović program vodi Ivana Bošković Ivičić dok je poseban gost Ivica Jakšić Čokrić Puko.

Bit će prikazan film “Prolećna sunca (23/) Stefana Ivančića koji je također inspiriran temom odlazaka i povrataka. Riječ je o poetičnom filmskom pogledu na jednu već zaboravljenu zemlju i njene građane, kako kaže autorica Tamara Đermanović, rasute po raznim stranama svijeta. Autorica je, kaže, knjigu posvetila svojim prijateljima iz Beograda, Bola i Barcelone.

Tamara Djermanović (Beograd, 1965) je profesorica na Fakultetu humanističkih znanosti Univerziteta Pompeu Fabra u Barceloni gdje živi od 1991. godine.

Završila je opću književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu a doktorirala na temu odnosa Rusije i Zapada kod Dostojevskog na Univerzitetu u Barceloni.

Put u moju nepostojeću zemlju je njezina četvrta autorska knjiga.

Uz akademsku karijeru, bavi se pisanjem od svoje sedamnaeste godine. Počela je objavljivati u Španjolskoj 1992. godine gdje je uz knjige objavila desetine poglavlja kolektivnih knjiga, veliki broj akademskih tekstova na ruskom, španjolskom, srpskom, katalonskom i engleskom jeziku i više od stotinu članaka u različitim časopisima i dnevnim novinama.

Knjiga Put u moju nepostojeću zemlju vodi nas na putovanje kroz zemlje bivše Jugoslavije na koje je Tamara Đermanović krenula kako bi razumjela šta se njenoj zemlji dogodilo u ne tako davnoj prošlosti, i kako bi pomogla drugima da to shvate. Ona to ne čini kroz ideju jugostalgičara, jer ona to i nije, već s ljubavlju i dubokim razumijevanjem za ljude i različita viđenja prošlosti Jugoslavije i budućnosti u zemljama koje su na njenim temeljima nastale. Tamarino putovanje je strastveno i slojevito, prepuno osobnih uspomena i kolektivnih sjećanja, često bolno.

Kroz svoje sjećanje autorica hrabro propituje sebe, naročito prelazeći predjele u kojima je rat ostavio najveće ožiljke. Njezino putovanje je i emotivno i fizičko, duboko i dirljivo, ona s mnogo spisateljske vještine gradi snažan publicistički tekst kojim nas vodi kroz burnu historiju jedne zemlje i suočava s univerzalnim istinama.

Autorica je posebno vezena za Bol gdje je dolazila prvi 25 godina svojega života kao i posljednje četiri godine te svoju knjigu i svoja iskustva stoga želi podijeliti sa svojim prijateljima u Bolu.

Program ovog književnog i vizualnog putovanja i predstavljanja dio je kulturne manifestacije 30. Bolsko lito koje organizira i kreira Centar za kulturu Općine Bol.