Kemal Gekić je pijanist iz Splita koji je zbog svojih izvanrednih interpretacija i pedagoške izvrsnosti postigao svjetsku slavu i reputaciju. Ove se godine održava 10. Ljetna škola Kemala Gekića od 8. do 16. kolovoza, a polaznici Gekićeve škole održat će kao i prethodnih godina koncert u crkvi Dominikanskog samostana u Bolu i to u utorak 13. kolovoza u 20 sati.

Polaznici Gekićeve škole i sami se pijanisti svjetskog glasa, stoga je njihov nastup u okviru Bolskog lita, na temelju već lijepo ostvarene višegodišnje suradnje s Udrugom Piano projekt i Piano Loop Festivalom iz Splita veliko bogatstvo u programima bolske manifestacije kulture.

Nakon koncerta polaznika ljetne škole, nastupit će i sam Kemal Gekić i to odmah u 21 sat sa svojim glazbenim recitalom. Sve su večeri iz ciklusa klasičnih koncerata vrijedne i posebne, prošlog je utorka zasjao mladi Bračanin Tomislav Damjanović no koncert Kemala Gekića i njegovih polaznika možemo nadasve preporučiti kao glazbenu poslasticu klasične glazbe ovoga ljeta.

Otkako je 2010. godine nakon više od 20 godina nastupio na Splitskom ljetu i osvojio „Juditu“, proslavljeni svjetski pijanist Kemal Gekić već 10 ljeta ima splitsku adresu kako bi znanje prenosio na brojne polaznike svojih pijanističkih radionica. Polaznici su mahom pijanisti iz Japana, profesori na prestižnim japanskim konzervatorijima, koncertni pijanisti i studenti vođeni idejom cjeloživotnog učenja.

Gekićeva škola osim onog edukativnog obuhvaća I kulturni segment te je tako polaznicima kroz brojna razgledavanja gradske jezgre, posjete muzejima, omogućeno upoznavanje Kemalovog rodnog grada.

Kemal Gekić (1962.) pijanist je svjetske reputacije, izgrađene na istančanim interpretacijama glazbe Händela, Mozarta, Chopina, Skrjabina, Liszta i niza drugih skladatelja. Put ga je od rodnog Splita, preko Zagreba i Novog Sada, vodio sve do SAD-a, gdje uz aktivnu pijanističku karijeru, godine 1999. godine postaje profesorom na Međunarodnom sveučilištu na Floridi, te na Glazbenoj akademiji u Tokiju. Kemal Gekić jedan je od najistaknutijih pijanista današnjice. Odlike njegova muziciranja su snažna originalnost, snaga interpretacije i savršeno vladanje instrumentom. Njegov kontroverzni, hrabri pristup zvuku, jedinstvena agogika i forma, obilježile su ga kao nekonformista u svijetu glazbe, što ni sam ne krije. Upravo je snaga njegovog umjetničkog pristupa to što provocira i intrigira.

Njegova teta, profesorica Lorenza Batturina, pružila mu je prva glazbena znanja, a 1978. godine u klasi profesorice Jokuton Mihajlović započinje studij na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu. Kao jedan od najboljih studenata u povijesti te institucije, ostaje raditi na istom fakultetu na odsjeku za klavir, kojim je rukovodio do 1999. godine. Na 11. Međunarodnom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi 1985. godine počele su kontroverze koje će Gekića pratiti i u narednim desetljećima. Njegovo osebujno i spektakularno sviranje izazvalo je podijeljeno mišljenje kod konzervativnih članova žirija, međutim, osvojio je srca publike i kritičara. Istovremeno je započeo svirati po čitavoj Europi, Bliskom istoku, Kanadi, SSSR-u, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku, a njegove nastupe prenosio je i niz vodećih televizijskih kuća. Međunarodno natjecanje Fryderyk Chopin u Varšavi vodilo je ka ugovoru s diskografskom kućom JVC Japan, koja je snimila natjecanje i prezentirao ga kao prvi nosač u seriji nosača zvuka što su nastajali narednih godina. Povijest se ponovila i 1988. kada je Gekić eliminiran s Međunarodnog natjecanja u Montrealu, nakon polufinala. Publika je bila tako ogorčena da su njegovi obožavatelji organizirali prodajni protestni recital, te mu sakupljeni novac dodijelili kao Nagradu publike. Ranih devedesetih Gekić se povukao iz javnosti kako bi se posvetio daljnjem usavršavanju i snimanju, težeći još većim interpretacijskom dometima. Jedan od rezultata takvog opredjeljenja, njegov je peti album, sa svim Lisztovim Transcendentalnim etidama, koje mnogi vide kao njegov povratak među vodeće pijaniste svoje generacije. Osim na konzervatorijima u Miamiju i u Japanu, uz brojne majstorske radionice, Kemal Gekić već devetu godinu u nizu u Splitu održava Ljetnu školu koju je do sada pohađalo više od 80 hrvatskih i stranih pijanista.