Foto: Dalmacija Danas / Miroslav Lelas

Zašto svako mjesto na Braču ima svoj dijalekt i zašto se čakavica razlikuje od mjesta do mjesta? Tko govori “ča” a tko “ca”?

Kakva se čakavica govori na Hvaru, kakva na Braču a kakva na Visu? Sva ova zanimljiva i nevjerojatna pitanja o jeziku i različitim poetikama otoka otvorit ćemo na prvoj večeri festivala Odvalimo se poezijom u programu “Škojori”, u petak u 21 sati u bolskom kazalištu pod vedrim nebom – popularnom Teatrinu! Čut ćemo poeziju otočkih pjesnikinja i pjesnika!

Među “škojorima” ove je godine i popularni komiški pučki pjesnik Tonči Božanić, poznatiji kao Pepe Kalafot, miljenik dalmatinske publike, autentični pučki umjetnik i zabavljač koji već godinama ljubitelje stiha zadivljuje recitativnim performansima.

S otoka Hvara iz Jelse dolazi pjesnikinja Katarina Makjanić čija je knjiga “Ča moji ča tuji bagaji” ove godine velike pohvale dobila u književnom krugu Dalmacije.

Sa Brača iz Postira dolazi Mariana Plazibat poznatija kao Mare Mala koja piše poeziju na čakavici i na standardnom jeziku. Bila je dio neformalne pjesničke splitske skupine “Rječilište”. Kaže da joj je “čakavica svojevrsni spomenar za riči koje izumiru”. Iz Pučišća dolazi Vlasta Vrandečić Lebarić, pjesnikinja koja dugo godina živi u Zagrebu no njeguje svoj pučiščki dijalekt kroz poeziju i govor. Godinama sudjeluje u organizaciji pjesničke smotre u Selcima “Croatia rediviva Ča- Kaj -Što” u Selcima.

Pjesnikinja i profesorica hrvatskoj jezika Silvija Buvinić iz Pražnica posebna je autorica čija je ljubavna lirika na čakavici oduševila i čitatelje poezije na društvenim mrežama. Silvija je u Bolu je na festivalu Odvalimo se poezijom bila gošća i 2017. godine, u prvoj godini održavanja festivala. Iz Povalja po drugi put dolazi Tonči Janković Ostojić, donoseći svoj povaljski dijalekt. Barba Tonči je svoju prvu knjigu poezije objavio prošle godine. U petak 30. kolovoza pjesnici škojori očekuju nas u Teatrinu u 21 sat! Festival Odvalimo se poezijom dio je kulturne manifestacije 30. Bolsko lito koju organizira i kreira Centar za kulturu Općine Bol. Dobro došli!