U galeriji Doma kulture otvorena je u nedjelju navečer 11. kolovoza izložba bračkog slikara Roka Matjašića, umjetnika iza kojeg je već 16 samostalnih izložbi. Roko Matjašić rodom je iz Pučišća, živi u Bolu te je bolska publika već imala prilike vidjeti radove svojega sumještanina.

Na otvorenju izložbe koja nosi naslov “Moj Brač” govorio je umjetnik Josip Botteri Dini, pozdravila je i zahvalila u ime organizatora i ravnateljca Centra za kulturu Bol, Ivana Bošković Ivičić, a otvorenje je svojim nastupom uveličala i bolska klapa “Kuroj”. Izložba ostaje otvorena do 24. kolovoza.

Galerija je bila ispunjena bolskim i bračkim prijateljima, kulturnjacima koji su ljeti u Bolu, poznavateljima umjetnosti ili umjetnika. Nakon samog otvaranja živo je bilo i ispred Doma kulture gdje se u kali okupilo mnoštvo koje je pjesmom privukla klapa Kuroj, na prvoj lokaciji u svojim nastupima po rivi koji se u ovogodišnjem Bolskom litu događaju svakoga tjedna i oduševljavaju goste i domaće.

Izložbe u galeriji Doma kulture dio su bogatog Ciklusa ljetnih izložbi u okviru kulturne manifestacije Bolsko lito koja se ove godine održava po 30. jubilarni put, a u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol.

O izložbi i radu Roka Matjašića više je rekao naš poznati slikar i umjetnik Josip Botteri Dini:

Otok Brač na svom kamenu pamti umjetnike koji su ga opjevali stihom, skladbom, kipom ili slikom. Od davnina po Braču niču kuće i crkvice, samostani i palače, zaseoci i gradići, bogati u jednostavnosti, promišljeni u svom mediteranskom urbanizmu. A živjeti na kamenu i od kamena, najbolje znaju Bračani. A posebno to znaju Pučišćani, kao što je i sam Roko Matjašić mlađi.

Roko ne kleše, premda je i klesao kamen, ali on ga kleše kistom. Roko je jedan od graditelja „Bračkih svratišta“ jer ne dopušta da pođu u gomilu i nepovratno nestanu pred našim očima. Njegova slika pod naslovom „ Ima li koga? – Posmrčevik“ govori o njegovoj ljubavi prema Braču i životu na Braču koji iščezava pred našim pogledom.

I njegova obitelj pamti tužne rastanke na rodnim pragovima. Slikar sam je zadnjih godina odlazio preko oceana noseći u duši doživljaje Brača, te ih je u tuđini slikajući prepričavao svojim unucima, kćeri Antoniji i suprugu Hrvoju. I evo pred nama novi ciklus Bračke baštine koja čezne za povratkom svoje djece.
Slike koje su u katalogu reproducirane imaju simbolički karakter. Najstarija „Ime joj je Eva“ iz 1982., predstavlja viziju života u rodnom Pučišću. Premda nosi dekorativne elemente, slika je sadržajno kompleksna, izražena čistim likovnim sredstvima, plošne boje i geometriziranog crnog crteža. Niz slika su impresije ugaslih ognjišta poput Naklica, Posmrčevika i drugih „Malenih mjesta srca mog“, kako bi zborio veliki Tin Ujević. Nekoliko najnovijih slika poput „Ima li koga? – Posmrčevik“ 2019., pokazuju smirenost palete, otkrivajući time vrijednost svijetlih ploha naslikanog vrta pred hladnim i sjenovitim zidinama zaseoka.

Slikar se prisjeća iskustva starih majstora postimpresionizma, ne gubeći vlastitost svoga rukopisa i izvornost doživljaja, vraćajući nas u neke daleke sate umornog Bračkog pješčanog sata života. Ima li koga koji će ponovno okretati tu klepsidru marom, trudom i vlastitim znojem? Radeći i sam na zemlji, Roko ljubi plodove zemlje i rada ruku čovječjih. To očituju njegove slike vinograda i maslinika, ponekad zažarenih boja.

I Bol mu je u srcu i zalaz sunca u portu. „Pred počinak“, prikaz je burnog završetka dana sa erupcijom svjetla kroz razmaknute oblake. Ova slika pokazuje strože realističke slikarske mogućnosti kojima se slikar ponekad prepušta.

Slikarstvo Roka Matjašića, autentični je doživljaj Hrvatskog sredozemlja prikazan svojom originalnom inačicom postimpresionističke metode. Krajolik Brača kao da je u ovom slikaru pronašao zanesenog tumača svoje arkadijske zagonetne ljepote.

Josip Botteri Dini